Potravináři budou mít cechovní normy, chtějí garantovat vyšší kvalitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Stát nedávno vzdal plán dělit do tří tříd podle jakosti nejen šunku, ale i řadu dalších výrobků. Potravinářská komora i proto přichází se snahou o vytvoření dalšího systému, podle něhož by zákazníci poznali, že výrobek splňuje základní požadavky na vyšší kvalitu. Již několik měsíců proto ve spolupráci s producenty a oborovými svazy vytváří České cechovní normy.

„Od loňského roku připravujeme úplně nový systém, který se inspiruje v bývalých Československých státních normách (ČSN), ale jejich princip podstatně zjednodušuje a zprůhledňuje,“ řekla mluvčí komory Dana Večeřová. Po zrušení závaznosti ČSN podle komory vzniklo legislativní vakuum, které nedokázal volný trh zaplnit.

Prostor dostali nepoctiví výrobci a zejména dovozci nebo ti, kteří nevydrželi trvalý tlak obchodních řetězců na snižování ceny a začali pomalu měnit složení výrobků tak, až nakonec zdevastovali pojem kvality potravin v Česku.

Zatím jsou zpracovávány normy pro část lahůdek, mléčných a masných výrobků nebo nealkoholických nápojů. Cechovní normy komora postupně zveřejňuje na svých webových stránkách, takže si je každý zájemce může přečíst.

Pokud se producent rozhodne své potraviny podle cechovních norem vyrábět a označovat, bude ale muset počítat s kontrolami ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Nový systém je inspirován bývalými Československými státními normami. Zrušení jejich závaznosti prý vedlo ke zhoršení kvality potravin

„Sankcí za porušování bude vyřazení výrobce nebo výrobku ze seznamu těch, kteří pracují podle cechovních norem. A protože jde o závazný dokument, bude se jednat i o klamání spotřebitele se všemi důsledky,“ dodala Večeřová.

Aktivitu komory vítá například Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů. „Je to jedna z cest, jak spotřebitelům nabídnout výrobky nadstandardní kvality, které čím dál více vyhledávají v regálech obchodů,“ míní šéf svazu Jaromír Dřízal.

Cechovní normyCechovní normy|E15