PPF se pustila do soudní pře s bulharskými úřady, které jí zablokovaly koupi místní televize

Nova Broadcasting Group

Nova Broadcasting Group Zdroj: maximbehar.com

Investiční skupina PPF dala odvolání k bulharskému Nejvyššímu správnímu soudu kvůli červencovému verdiktu místní Komise pro ochranu hospodářské soutěže, která jí zabránila v koupi místní mediální jedničky, televize Nova. „Můžeme potvrdit, že jsme podali odvolání proti rozhodnutí bulharského antimonopolního úřadu ve věci Nova Broadcasting Group,” uvedla pro E15 mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Komise pro ochranu hospodářské soutěže ve svém červencovém rozhodnutí uvedla, že problémem je počet médií vlastněných PPF a Nova Broadcasting Group. Ten by jim měl podle úřadu dát konkurenční výhodu. PPF přitom žádná média v Bulharsku nevlastní.

Česká investiční skupina podala k soudu odvolání stejně jako energetická společnost ČEZ ve věci prodeje jejích bulharských aktiv. Argumenty antimonopolního úřadu zpochybňuje i editor místního ekonomického týdeníku Kapital Nikolaj Stojanov: „Většina jejich zdůvodnění se dá shrnout tak, že prodávaná aktiva jsou velká a důležitá, tak se nemůžou prodat, protože by to mohlo způsobit problémy. Rozhodnutí postrádá argumenty,” uvedl Stojanov.

Na koupi Nova Broadcasting od společností Modern Times Group a Eastern European Media Holdings se PPF dohodla v únoru. Modern Times Group tehdy uvedla, že se bulharský podnik v transakci ohodnotila na 4,8 miliardy korun.

Nova Broadcasting Group je bulharskou největší komerční mediální skupinou, ovládá třetinu tamějšího televizního trhu. Společnost založená v roce 1994 má ve svém portfoliu sedm stanic a dalších 19 firem v online sektoru. Investiční skupina PPF byla v mediálním sektoru činná na začátku tisíciletí, kdy vlastnila českou TV Nova.