Praha bude balit odpad do zásoby, za 25 milionů korun

odpadky

odpadky Zdroj: profimedia.cz

Společnost Pražské služby, ve které má většinový podíl hlavní město, chce vybudovat balíkovací stanici. Během jarních a letních měsíců, kdy ve městě klesá spotřeba tepelné energie, má v plánu firma směsný odpad „zabalit“ na dobu, kdy Pražané protopí víc. Stanice vyjde podle ředitele Spalovny Malešice Aleše Bláhy na jeden milion eur, přes 25 milionů korun.

Stavbu už Pražské služby zahrnuly do investičního plánu. „Stavět začneme v průběhu tohoto nebo příštího roku,“ sdělil serveru E15.cz Bláha. Náklady pokryjí Pražské služby, pod něž spalovna ZEVO (Zařízení na energetické využití odpadu) patří, ze svého rozpočtu. Návratnost investice Bláha odhadl na sedm let.

„V době pravidelných odstávek nebo havárií technologie stojí a odpad musíme vozit skládky. Poté už se nedá využít. V Německu to řeší tak, že část odpadu balíkují,“ sdělil. Na „lepší časy“ se začne podle Bláhy u zahraničních sousedů odpad ukládat od dubnu do října a pak se zpracuje.

Balíkovací staniceBalíkovací stanice

Odpadky by měly v balících vydržet bez problému půl roku až rok. Pražské služby plánují, že takto ročně zabalí mezi 10 a 20 tisíci tun odpadu. Balíkovací stanice bude stát v areálu spalovny.

Stavba Malešické spalovny byla dokončena v roce 1998. Ročně zpracuje přes 200 tisíc tun komunálního odpadu. Od roku 2010 má podnik kogenerační jednotku, která vzniklou energii mění na elektřinu. Elektřinou a teplem zásobuje přibližně 20 tisíc domácností.

: