Praha deregulovala ceny kremací, pohřby by ale zdražit neměly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Hlavní město zrušilo po 21 letech regulovanou cenu za kremace, podle radního Lukáše Manharta už omezení není potřeba. Ceny pohřbů v metropoli by ale rozhodnutí městské rady nemělo nijak výrazně ovlivnit, tvrdí to ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch. V současnosti pozůstalí zaplatí za pohřeb dle svých požadavků od 12 tisíc až po 25 tisíc korun i více.

„Prověřili jsme situaci v této oblasti a s ohledem na změnu daňových předpisů a další skutečnosti související s poskytováním kremačních služeb nepovažujeme již regulaci ceny této služby za nutnou,“ sdělil Manhart.

Dodal, že s ohledem na to, že samostatnou objednávku zpopelnění zemřelého nelze vůbec učinit, pozbývá cenová regulace pouze jedné složky z celkového souboru pohřebních služeb své účinnosti. Podle posledního nařízení činila cena maximálně 1 993 korun.

Pominul podle něj také další z důvodů regulace, a to aby obec nevynakládala nepřiměřené náklady na zpopelnění osob, které nemají žádné blízké příbuzné. Nyní to řeší výměr ministerstva financí.

„Cenovou položkou kremací nijak hýbat kvůli konkurenčnímu prostředí nebudeme,“ uvedl Mlčoch. Navíc v případě, že by služby příliš podražily, má magistrát podle ředitele pohřebního ústavu právo do situace opět vstoupit a stanovit novou cenu. Cenu za kremaci stále od roku 2006 reguluje například město Olomouc. Maximální částku stanovilo na 1 400 korun.