Praha už nebude českým Las Vegas, počet heren klesne

herna

herna Zdroj: E15

Praha omezí počet heren. Pokud zastupitelstvo hlavního města schválí novou vyhlášku klesne počet míst s hracími automaty na pouhých 348 míst. Tuzemská metropole tak v tomto ohledu porazí například i Vídeň, která má v současnosti 540 herec. Zatímco v Rakousku dlouhodobě prosazují politiku malých heren s maximálně pěti automaty na jeden podnik, Praha půjde odlišnou cestou. Hazardní hry se budou směrovat pouze do velkých kasin.

Zastupitelstvo hlavního města pravděpodobně sníží počet heren v Praze. Počítá s tím návrh vyhlášky, která omezí počet míst, kde bude možné hrát výherní automaty, na 348. Češi tímto krokem předčí například i Vídeň. Hlavní město Rakouska totiž má v současnoti o téměř sto heren více. Vyplývá to z údajů nadnárodní sázkové korporace Novomatic.

Praha se tímto krokem dostane pod úroveň mnoha evropských metropolí, drobné rozdíly se nacházejí především v přístupu k provozovnám hazardních her. Zatímco například Vídeň je dlouhodobě známá svým trendem menších herniček s maximálně pěti přístroji na jednu provozovnu, české hlavní město chce směrovat výherní automaty do míst, kde se na hazard specializují. To znamená do velkých heren a kasin. „V České republice i v Rakousku je hraní sázkových her na technických zařízeních jako automaty či videoloterní terminály velmi oblíbené. Ve Vídni ale historicky vznikl model maximálně dvou povolených zařízení pro hraní sázkových her v jedné provozovně,“ uvádí generální ředitel společnosti Paradise Casino Admiral Petr Kraváček.

Podle mezinárodních studií je podíl populace, která holduje hazardu, mezi všemi státy vyrovnaný. Rozdíl je pouze v oblíbenosti jednotlivých her. Zatímco například v Evropě jsou nejoblíbenější sázkové automaty, v jihoamerických státech lidé nejvíce holdují bingu.