Praha zachraňuje Kongresové centrum, rozdá miliony korun

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha Zdroj: Jan Rash, E15

Pražský magistrát připravil na příští rok pro pořadatele velkých kongresů štědrý dar - jako motivační bonus má v plánu rozdat deset milionů korun. Chce tak do města nalákat kongresové turisty, kteří na oplátku přinášejí do státního rozpočtu desítky milionů korun. Granty mají pomoci podle náměstka primátora Václava Novotného Prahu vyšvihnout do světové kongresové špičky a „prodat“ Kongresového centrum Praha.

Aby peníze pořadatel získal, musí podle podmínek, které Praha stanovila, uspořádat v Kongresovém centru akci nejméně pro 1500 lidí, z nich by navíc přes polovinu měli tvořit cizinci, kteří v metropoli přespí nejméně dvě noci. Na každého takového účastníka pak pražský magistrát přispěje částkou 250 korun. Nejvíce však půjde na jeden kongres podle Novotného jeden milion korun.

„Praha se řadí v pořádání kongresů na 14. místo, naše ambice je dostat se do první desítky, spíše na páté místo. Velké kongresy jsou nejbonitnější, ale není jich nekonečně mnoho. Po světě je zhruba 300 organizací, které pořádají pravidelně kongresy s více než 1500 lidmi. Vytvořili jsem program, abychom motivovali jejich pořadatele a udělali jsme systém grantů,“ sdělil serveru E15.cz Novotný. Platit by měl podle něj od příštího roku. Registrace zájemců zatím není uzavřená, tak není jasné, jaký je o granty zájem.

Do světové kongresové špičky by se mohlo Kongresové centrum vyšvihnout dle Novotného zhruba do pěti let. „Grantová podpora by měla nabízet Prahu snáz a díky plánované modernizaci centra můžeme nabízet lepší služby. Spolupracujeme na tom i s Prague Convention Bureau, což je asociace sdružující významnou část podnikatelů, kteří působí v oblasti kongresové turistiky,“ konstatoval Novotný.

Kongresová turistika, která se točí okolo Kongresového centra, do státní kasy podle náměstka primátora ročně přináší na daňových výnosech až 460 milionů korun, na čemž se podílejí kongresy nad 1500 lidí zhruba 250 miliony korun.

Do záchrany zadluženého Kongresového centra se v září vložila i vláda, která před měsícem rozhodla, že stát v „městském“ centru získá sedmdesátiprocentní podíl. Bývalému „paláci kultury“ pomůže s dluhy, které jsou ve výši zhruba 1,85 miliardy korun. Kdyby stát do kongresového centra nevstoupil, hrozil by v dubnu příštího roku konkurz. Praha se zase zavázala, že během čtyř let investuje do modernizace Kongresového centra 800 milionů korun. V současnosti město čeká na podpis akcionářské smlouvy.