Pražská PVS vydělala o dva miliony méně. Investovala přes miliardu

Poslední velká havárie vodovodního řadu zaplavila metro ve stanici Dejvická

Poslední velká havárie vodovodního řadu zaplavila metro ve stanici Dejvická Zdroj: CTK

Městská společnost Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce vydělala po zdanění devět milionů korun, to je o dva miliony korun méně než v předešlém roce. Do modernizace vodohospodářské infrastruktury poslala 1,2 miliardy korun.

Vyplývá to z roční účetní závěrky firmy, kterou tento týden schválili pražští radní.

Letos společnost plánuje investice do zastaralé pražské vodovodní infrastruktury ve výši dvou miliard korun, podle vedení firmy jde o rekordní částku.

Jednou z nejnákladnějších investičních akcí bude rekonstrukce čistírny odpadních vod v Miškovicích. Předběžné náklady PVS odhadla na 300 milionů korun. Investice se dočká také ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově. Za 210 milionů má PVS v plánu obnovit vyhnívací nádrže.

Praha loni změnila dosavadní strukturu nákupu vody, o který se nově začala starat PVS, a to na základě dohody se společnostmi Vodárna Káraný a Želivská provozní, které provozují zdroje pitné vody pro hlavní město. Dříve pitnou vodu odebírala z vodních zdrojů soukromá společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterou vlastní společnost Veolia.

Ukončení smluvního vztahu se společnostmi Úpravna vody Želivka a Zdroj pitné vody Káraný stálo také za poklesem objemu majetku o 3,2 miliardy korun, který PVS spravuje.

V letech 2012 PVS vydělala 11,5 milionu korun, v roce 2011 zisk činil 9,6 milionu korun a rok předím 30,6 milionu korun. PVS působí jako správce pražského vodohospodářského majetku, který představuje účetní hodnotu přesahující 100 miliard korun. Stoprocentní akcionářem firmy se stalo hlavní město v prosinci 2008.