Přímých linek k rovníku bude letos méně

Exotická dovolená

Exotická dovolená Zdroj: Profimedia

Cestovní kanceláře zůstávají před nadcházející sezonou zimních exotických zájezdů podobně opatrné jako loni, kdy sesekaly kapacity o 40 procent. Oproti prohlášením ze začátku roku nakonec také neobjednaly dálkové letadlo, schopné dolétnout alespoň do Karibiku a Thajska bez mezipřistání.

„Velké letadlo je pro cestovní kanceláře těžké obsadit, je zde malý trh,“ uvedla mluvčí aerolinek Travel Service Vladimíra Dufková. Čeští rekreanti se tak budou muset znovu smířit s menšími letadly, která vyžadují při letech do exotických zemí mezipřistání pro čerpání paliva.

Pro nadcházející zimu se navíc sníží počet přímých charterových letů z Prahy, místo 12 linek bude směřovat k rovníku jen devět. Z letového řádu vypadly Vietnam, Jamajka, Salvador a Kostarika.

„Předpokládám, že letadla do těchto destinací nebyla plně obsazena,“ komentoval situaci šéf marketingu největšího internetového prodejce Invia.cz Michal Tůma. Naopak novinkou v přímých letech je Brazílie.

Některé cestovní kanceláře dávají při absenci velkého stroje na českém trhu přednost pravidelným linkám světových dopravců. Například CK Fischer bude na pravidelných linkách obsluhovat kromě Spojených arabských emirátů všechna nabízená letoviska.

„Zejména se bude jednat o spolupráci se společností Emirates, dále pak Turkish Airlines, Lufthansa nebo Air France,“ řekl mluvčí Daniel Plovajko. Podle něj dojde v zimě k poklesu poptávky po charterech o deset procent. Přesto zástupci cestovek vesměs tvrdí, že se nabízená kapacita zásadně nemění.

Největší Exim Tours očekává, že odveze k teplým mořím desítky tisíc klientů. „Máme v nabídce velice podobný počet zájezdů jako před rokem,“ řekl obchodní ředitel Jan Koláčný. Firma podle něj někde kapacity sice snížila, jinde ale přidala.

Příkladem prvním je venezuelský ostrov Margarita, naopak nabídka se rozšířila v mexickém Cancúnu. Také ceny se prý nemění. Nejlevnější zájezdy na Kapverdské ostrovy lze pořídit už za 17 tisíc korun, pětihvězdičkový hotel all inclusive v Dominikánské republice vyjde na 80 tisíc korun.

Prodej exotických rekreací zahajují cestovky v září, hlavní sezona začíná koncem listopadu. Služby cestovních kanceláří během ní využije na 50 tisíc lidí, další si exotiku zařídí sami.