Prodej jízdních kol v Česku loni opět nabral tempo

Kola

Kola Zdroj: profimedia.cz

Prodej jízdních kol loni v Česku po předchozím výrazném poklesu vzrostl a vrátil se zpět na úroveň obvyklou v předešlých letech. Zatímco v roce 2010 se prodej bicyklů na tuzemském trhu meziročně snížil o 50 tisíc na 330 tisíc, tak loni bylo prodáno zhruba 370 tisíc až 390 tisíc jízdní kol. Sdělil to prezident Asociace specializovaných prodejců kol (ASPK) Petr Kohoutek.

„Rok 2011 byl z hlediska prodejů kol poměrně příznivý,“ uvedl Kohoutek, podle kterého prodeji jízdních kol loni přálo teplé počasí. Naopak v roce 2010 deštivé jaro prodejcům bicyklů do karet nehrálo a poptávku tehdy nepříznivě ovlivnila také doznívající hospodářská krize.

Pozitivní vliv na prodej jízdních kol v posledních letech má stále hustší síť cyklostezek. „Vznikají poměrně zajímavé možnosti pro aktivní využití volného času, což nejlépe dokumentuje přetíženost těch nejatraktivnějších úseků cyklostezek o víkendech,“ podotkl Kohoutek.

V Česku jsou populární krosová kola

Zhruba 50 až 60 procent bicyklů prodaných v Česku tvoří krosová kola, což je podle Kohoutka evropský a možná i světový unikát. Krosová kola jsou poměrně univerzální a lze s nimi jezdit po silnici i v lehčím terénu. „V žádné jiné zemi EU není tento typ kola tak výrazně zastoupen v portfoliu prodaných typů kol,“ podotkl.

Druhou nejoblíbenější kategorií jsou kola horská se zhruba třetinovým podílem, přičemž Češi v posledních letech neváhají kupovat dražší modely.

„U specializovaných prodejců se nyní nejvíce prodávají horská kola v cenové kategorii od 10 tisíc do 20 tisíc korun, zatímco před zhruba deset roky převažovala kola do 10 tisíc korun,“ uvedl Kohoutek, podle kterého na levnější modely se specializují hypermarkety a zčásti také sportovní řetězce, které už ale do své nabídky začínají zařazovat i dražší varianty horských kol.

Specializovaným obchodům šlapou na paty řetězce

Většina jízdních kol se v Česku prodá přes specializované obchody, současně ale rostou příjmy sportovních řetězců. Na tuzemském trhu je zhruba 800 nezávislých prodejců jízdní kol. Prodej jízdních kol předloni v Česku ukončily společnosti Halfords a Mountfield, na druhou stranu byla otevřena první prodejna sportovního řetězce Decathlon.

V Česku je podle některých odhadů k dostání zhruba stovka značek jízdních kol. Mezi nejprodávanější patří Author, Merida, Kellys, GT, Trek, Giant či PELL'S.