Prodej německého podílu Veletrhů Brno bude dojednán během měsíců

brněnské výstaviště

brněnské výstaviště Zdroj: Veletrhy Brno

Do října by mohla být dojednána cena, za kterou chce Brno odkoupit 61 procent akcií společnosti Veletrhy Brno od jejich současného vlastníka, jimž je německá firma Messe Düsseldorf. Cílem je, aby město získalo tento balík akcií do konce letošního roku, řekl po jednání se zástupci německé firmy přímo v Düsseldorfu brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Podle něj jde o stovky milionů korun, konkrétní částku a průběh jednání o ní nekomentoval.

„Dali jsme před časem firmě nabídku. Zástupci obou stran o této sumě nyní diskutují, jednání probíhají, a věc tedy zatím nelze více komentovat,“ uvedl primátor.

Messe Düsseldorf je nyní většinovým vlastníkem společnosti Veletrhy Brno. Dalších 34 procent vlastní město Brno a zbytek pak drobní akcionáři. Pokud tato transakce vyjde, Brno se stane většinovým vlastníkem společnosti pořádající dlouhá desetiletí v areálu brněnského výstaviště četné veletržní akce.

Výstaviště přístupnější veřejnosti

Vokřál uvedl, že nyní se upřesňují všechny podrobnosti k připravované transakci, k nimž se vedení Messe Düsseldorf v nadcházejících týdnech ještě podrobněji vyjádří.

Město plánuje, že by se prostory výstaviště více otevřelo veřejnosti. „Je potřeba si uvědomit, že jde o komerční areál, který pronajímáme a je potřeba za něj zaplatit… Současný obchodní model je potřeba zachovat i proto, že stále máme nesplacené úvěry, přestože už je společnost oddlužená. Budeme je splácet ještě osm let,“ řekl k tomu před časem generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Prodej akcionářského podílu avizovali Němci už v září 2012.