„Provianťák“ americké armády zbohatl v Afghánistánu, nyní čeká hubené roky

Letecké doručování zásob v Afghánistánu

Letecké doručování zásob v Afghánistánu Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army

Skupina Supreme dodává palivo a jídlo americkým vojákům v těch nejméně hostinných částech světa včetně Libérie, Mali či Súdánu. Armádu zásobuje sto tisíci porcemi denně. Tento riskantní byznys, kdy zaměstnanci často čelí střelám teroristů či výbušninám nastraženým povstalci, udělal z majoritního akcionáře Supreme Stephena Orensteina miliardáře.

„Naší mantrou je poskytování stejně kvalitního servisu ve Rwandě a Somálsku jako v našich restauracích v Německu,“ řekl Orenstein v nedávném rozhovoru pro agenturu Bloomberg. „Vzali jsme standardy rozvinutého světa a přenesli je do světa rozvojového,“ dodal Orenstein, který nizozemskou skupinu řízenou především z Dubaje vlastní spolu s manželským párem Michaelem Jacquesem Gansem a Ninou Von Steuben.

Jejich největší zakázkou bylo zásobování amerického vojenského personálu v Afghánistánu. Od začátku tamní války v roce 2001 se tržby Supreme Group zvýšily padesátkrát až na 5,5 miliardy dolarů v roce 2011. Finanční ředitel Supreme Mike Thorne před časem přiznal, že na 90 procent příjmů firmy pochází právě z Afghánistánu. Tam se Supreme Group stal natolik integrovanou součástí armády, že jí americká vláda před třemi lety prodloužila kontrakt bez vyhlášení soutěže za použití argumentu, že nikdo jiný by tuto logisticky náročnou práci nezvládl.

Zdá se ale, že Supreme má nejlepší léta za sebou. Rychle se blíží definitivní stažení amerických jednotek z Afghánistánu, a tím i propad tržeb skupiny Supreme. Společnost nyní očekává, že příští rok její tržby klesnou o 75 procent. „Jsme nadále finančně silnou firmou, nemyslím si, že nám hrozí kolaps. Jen budeme o mnoho menší firmou,“ uvedl Orenstein.

Největší kontrakt Supreme Group – na exkluzivní dodávky jídla americkému vojenskému personálu v Afghánistánu – se stal terčem osočování a žalob. Tím nejzávažnějším bylo tvrzení amerického ministerstva obrany, že mu Supreme naúčtoval o 757 milionů dolarů více, než měl. S tímto tvrzením Orenstein nesouhlasí a tvrdí, že ministerstvo mu naopak ještě 1,8 miliardy dolarů dluží.