Putin není jen jméno, ale i komerční značka, která v Rusku frčí

Rusko má historickou tradici v adoraci svých politických lídrů. Cosi dříve zvaného jako kult osobnosti v podání Stalina v poslední době úspěšně oživuje prezident Vladimír Vladimirovič Putin. Jeho dlouho budovaný sportovní, rozhodný a "mužný" obraz ideálního politického lídra se však také dobře zpeněžuje: doslova na dračku jdou na ruském trhu kalendáře s Putinem, trička s Putinem nebo i parfém inspirovaný Rusem číslo jedna.

Fanoušci ruského prezidenta Vladimira Putina si teď mohou dopřát celý rok se svým idolem. Tedy pokud si zakoupí kalendář „Celý rok s prezidentem Ruska“. Každý měsíc provází fotografie zachycující hlavu státu v některé z mnoha rolí, od zapalování svíček v kostele, přes zvedání činek v posilovně, v námořnické uniformě. Samozřejmě nechybí ani po pás vysvlečený Putin při chytání ryb. Kalendář vyšel nákladem 200 tisíc kusů, což na více než desetimilionovou ruskou metropoli není mnoho, zvláště když Putinova popularita mezi Rusy se podle průzkumů stále drží nad 80 procenty.

„Kalendář jde na odbyt jako teplé housky. Koupili jsme v jednom moskevském kiosku poslední kousek,“ uvedla americká televize CNN. „Kalendář s Vladimirem Putinem okouzlil Západ,“ poznamenal ruský server Ridus k záplavě komentářů zejména v britských médiích.

Voňte jako Putin

Exkluzivně pouze na pulty legendárního moskevského obchoďáku GUM ještě před pravoslavnými Vánoci dorazil další produkt, který se veze na Putinově popularitě – parfém s názvem „Leaders Number One“, který byl prý inspirován Putinem samotným. Nejde přitom o nějakou levnou voňavku, 100mililitrová lahvička vyjde na šest tisíc rublů (asi dva tisíce korun).

Limitovaná edice pouze dvou tisíc černých lahviček s profilem prezidentovy hlavy prý oslovila nejen Rusy, objednávky podle výrobce parfému Vladislava Rekunova přicházejí i z Německa nebo Číny. V příštím roce by prý mohla vzniknout i verze parfému pro ženy. Kterou Putinovo ženou bude inspirována, Renukov neuvedl.

Podle listu Komsomolskaya Pravda nese parfém stopy po citronu, bergamotu a černém rybízu. Zpočátku je velmi citrusový, později se jeho aroma otevírá do nádechu borovic a jedlových šišek s podtextem pižma a fazole mungo.

Kreml prý naděloval knížku s citáty

Tisícovka ruských politiků obdržela netradiční vánoční dárek: knihu citátů samotného Vladimira Vladimiroviče. Pod názvem „Slova, která mění svět: Klíčové citáty Vladimira Putina“ jde o čtyřsetstránkový souhrn Putinových výroků od roku 2003 do současnosti mající prý takřka prorockou hodnotu. Citáty v sobě nesou prý také „základní hodnoty ruské federace a její postoje v domácí i zahraniční politice“.

Několik politiků o nestandardním kroku Kremlu informovalo média s tím, že přečtení knihy prý dostali za „domácí úkol“ přes Vánoční svátky. Mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov vše dementoval s tím, že Putinova administrativa rozhodně tuto akci neiniciovala.

Trička, hrníčky, magnetky

O Putina prostě mezi Rusy je zájem, a pokud již máte třeba i nějaké to tričko s Putinem, můžete si v moskevských obchodech koupit třeba hrníček, magnetku na lednici nebo ochranný obal na iPhone. A na koho se nedostalo s výše zmíněným kalendářem, může si pořídit snad nějaký jiný kalendář s Putinem.

Například parodické dílo nazvané Vladimir 2016 od Nikolaje Budajeva si dělá legraci z budoucích činů hlavy státu v příštím roce, od hackerského průniku do databází Pentagonu za přispění zběhlého agenta Edwarda Snowdena přes vedení lidstva ke světlejší budoucnosti až po odpočinek v Itálii „po referendu o připojení k Rusku“.