Registrační pokladny pro Maďarsko vynesou Slovákům miliony eur

Pokladna

Pokladna Zdroj: E15

Maďarské daňové změny hrají do karet firmě ze Slovenska. Společnost Elcom z Prešova získala u sousedů zakázku na tisíce registračních pokladen. Začátkem příštího roku totiž musejí prodejci tyto kasy ve svých obchodech zavést. Elcom si tak vydělá několik milionů eur a k jeho více než stovce zaměstnanců přibudou desítky nových pracovníků.

„Pokladna není vybavena fiskální pamětí. Je v ní nainstalována autonomní fiskální jednotka, která je chráněna proti otevření a rozebrání. Komunikuje s pokladnou, ale i se serverem daňové správy,“ říká o produktu pro Maďarsko marketingový ředitel společnosti Elcom František Pastirčák.

Vláda v Budapešti chce tímhle speciálním druhem pokladen bojovat proti daňovým únikům. Původně měla povinnost držet registrační fiskální pokladny platit už od letošního května. Kvůli technickým problémům ohledně výměny kas však byla udělena výjimka pro obchody s vysokým finančním oběhem až do konce roku.

„Od roku 2014 bude Národní daňový a celní úřad v Maďarsku pokutovat provozovny, které nebudou používat daňovou kontrolní jednotku evidující všechny nákupy, nebo nebudou disponovat alespoň platnou objednávkou ohledně takového zařízení,“ uvedlo maďarské velvyslanectví na Slovensku.

Kromě zakázky pro jižní sousedy prešovská firma Elcom vydělá i na dalším lukrativním obchodě. Do konce roku dodají stovky zařízení na biometrický podpis a elektronickou správu dokumentů pro chorvatské banky. V minulosti vyráběla i pokladny pro Švédsko.