Regulace EU zdraží vysavače, tvrdí prodejci. Ceny necháme, reaguje ETA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Unijní zákaz výroby vysavačů s příkonem nad 1600 W a zavedení energetických štítků zvýší v obchodech jejich ceny. Tvrdí to prodejci elektra, kteří se nyní předzásobují staršími typy luxů. Například výrobce ETA ale zdražení odmítá.

Podle rozhodnutí Evropské komise budou moci být od letošního září uváděny na trh jen domácí vysavače s maximálním příkonem 1600 W. Důvodem opatření je mimo jiné snížení energetické náročnosti a hlučnosti.

Podle vyjádření Electro Worldu se zákaz projeví i v samotných prodejnách s elektrospotřebiči a dopadne hlavně na zákazníky.

„Tyto změny sice zvýší ceny vysavačů, ale zároveň zlepší kvalitu informací o jejich výkonu. Během léta se předzásobujeme vysavači nad 1600 W v počtu několika stovek kusů a budeme je používat do slevových akcí,“ uvedl pro ČTK Martin Kameníček z Electro Worldu.

Ceny prý zvedne drahý vývoj

Podle mluvčího prodejen Euronics Bohuslava Komína budou modely odpovídající nařízení EU dražší, ve srovnání se současnou nabídkou vysavačů. „Nové modely s nižším příkonem se dosud běžně nevyráběly, a tak je mnozí výrobci museli teprve vyvíjet. Vývoj je finančně náročný a zpravidla se promítne do ceny nově uváděného přístroje,“ dodal Komín.

ETA nezdraží

Například výrobce ETA ale ceny vysavačů zvyšovat nebude. „Ze stávajících modelů vysavačů značky ETA již mnoho splňuje novou legislativní normu EU a zůstávají i po 1. září na současných cenách,“ řekla mluvčí firmy Kateřina Prantlová.

Energetické štítky

Nově také budou mít vysavače energetické štítky, ze kterých se spotřebitel dozví například údaje o energetické účinnosti, roční spotřebu energie, třídu emisí prachu z vysavače nebo hlučnost přístroje. Výrobci mají za úkol lepit štítky o rozměru 75×150 mm na vysavačích na dobře viditelné místo a také na obalu výrobku.

„Energetický štítek všeobecně představuje efektivní komunikaci se spotřebitelem, pro kterého by měl být pomůckou v rozhodování při výběru spotřebiče,“ vysvětlil prezident Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Jan Šacha.

Podpora od výrobců a dovozců

Asociace spotřební elektroniky krok EU uvítala. Výrobci a dovozci elektrozařízení sdružení v ASE prý podporují nové technické požadavky na úsporné spotřebiče. „Mohou tak nabídnout spotřebitelům nejen nové ekologické výrobky šetrné k životnímu prostředí, ale i nové technologie, které podporují snížení energetické a nákladové náročnosti,“ uvedl Michal Mazal z ASE.

Ve druhé etapě od září 2017 je stanoven maximální příkon vysavačů na 900W a nově budou regulovány prachové emise a maximální hladina hluku.