Rekord v Sotheby's. Sochu kočáru síň vydražila za víc než dvě miliardy

Socha Alberta Giacomettiho Chariot (Kočár)

Socha Alberta Giacomettiho Chariot (Kočár) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Sean Canady via Flickr

Prodej sochy Alberta Giacomettiho Chariot (Kočár) na aukci v New Yorku za 101 milionů dolarů (2,24 miliardy korun) přispěl k tomu, že aukční síň Sotheby's dosáhla největší dražby ve své historii. Šedesátka děl impresionismu a moderního umění se v úterý vydražila celkem za 422,1 milionu dolarů (9,4 miliardy korun).

Cena za Giacomettiho Chariot podle agentury Reuters skončila jen těsně pod dosavadním aukčním rekordem za sochy i rekordním vydražením nějakého díla tohoto umělce. Naopak prodej sochy Tête (Hlava) od Amedea Modiglianiho v New Yorku za 70,7 milionu dolarů (1,57 miliardy korun) znamená aukční rekord za Modiglianiho dílo.

K zajímavým okamžikům úterní „historické“ aukce patřil i prodej vzácného obrazu vázy s květinami Nature morte, vase aux marguerites et coquelicots (Zátiší: váza se sedmikráskami a vlčími máky), který namaloval Vincent van Gogh ve Francii krátce před svou smrtí. Prodal se za 61,8 milionu dolarů (1,37 miliardy korun), přičemž pořadatelé dražby očekávali „jen“ asi 40 milionů dolarů.

Celkově vydražená rekordní částka je částečně výsledkem účasti velkého počtu zájemců z více než 40 zemí. „Byli jsme svědky nejrozmanitějšího přihazování v Sotheby's od roku 2004. Ohromná aktivita byla z Asie,“ řekl představitel aukční síně Simon Shaw.

Uvedené ceny zahrnují poplatek, který vždy kupec musel k vydražené částce zaplatit. Podle Reuters byl tento poplatek zhruba 12 procent z vydražené částky.