Řekové osekali českým miliardářům zisk ze sázkové společnosti OPAP

Největší řecké sázkové společnosti OPAP ve čtvrtém čtvrtletí klesl hrubý provozní zisk (EBITDA) o více než 19 procent na zhruba 84 milionů eur. Na snímku je spolumajitel společnosti český miliardář Jiří Šmejc.

Největší řecké sázkové společnosti OPAP ve čtvrtém čtvrtletí klesl hrubý provozní zisk (EBITDA) o více než 19 procent na zhruba 84 milionů eur. Na snímku je spolumajitel společnosti český miliardář Jiří Šmejc. Zdroj: archiv Blesku

Jiří Šmejc vlastní podíl v OPAP přes svou skupinu EMMA Capital.
Dalším spolumajitelem řecké sázkové společnosti OPAP je jiný český magnát Karel Komárek.
Do impéria Karla Komárka patří například i česká sázková firma Sazka.
Skupina KKCG Karla Komárka kromě sázení investuje také například do start-upů, energetiky nebo do realit.
5
Fotogalerie

Největší řecké sázkové společnosti OPAP ve čtvrtém čtvrtletí klesl hrubý provozní zisk (EBITDA) o více než 19 procent na zhruba 84 milionů eur. Firma uvedla, že na její hospodaření měla negativní dopad vyšší daň ze sázek. OPAP je čtvrtou největší sázkovou společností v Evropě a spoluvlastní ji investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a společnost EMMA Capital dalšího českého investora Jiřího Šmejce.

Řecko loni na jaře s platností od začátku roku zvýšilo sazbu daně z hrubých výnosů sázek, aby uspokojilo mezinárodní věřitele a zajistilo si nové úvěry z mezinárodního záchranného programu. Daň z těchto výnosů se zvýšila o pět procentních bodů na 35 procent, uvedla agentura Reuters.

Čistý zisk společnosti se naopak zvýšil o 6,7 procenta na 55 miliard eur. Důvodem byla absence mimořádných odpisů, které firma zaúčtovala v posledním čtvrtletí roku 2015. Hrubé herní výnosy klesly o půl procenta na 399,6 milionu eur, hlavně kvůli slabšímu výkonu loterie. Firma zvýší dividendu na 0,72 eura na akcii z 0,4 eura v roce 2015.

OPAP v listopadu obnovil plány na spuštění více než šestnácti tisíc videoloterijních terminálů, když řecká komise pro hry a sázky schválila nová, méně přísná pravidla. Firma nové podnikání zahájila v lednu a nyní provozuje 1274 terminálů VLT.

OPAP byl plně privatizován v roce 2013. V současnosti nabízí sportovní sázky a loterii prostřednictvím sítě zhruba 5750 poboček v Řecku a na Kypru.