Restauracím poprvé od začátku hospodářské krize vzrostou tržby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Restaurace Na fare

Tržby restaurací letos poprvé od roku 2008 vzrostou. Meziročně by mohlo jít o mírný 0,2 až 0,4procentní růst, předpokládá analytik cestovního ruchu ze společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Maximálně by tak tržby v restauracích mohly vzrůst na 87,7 miliardy korun.

Přestože první dvě letošní čtvrtletí naznačovaly spíše pokračující pokles, dostupná data z Českého statistického úřadu naznačují obrat k lepšímu. O zhruba 0,5 až 0,7 procenta by mohly meziročně vzrůst tržby v celém oboru ubytování, stravování a pohostinství.

Vliv intervence centrální banky

„Za samotné třetí čtvrtletí obor stravování zaznamenal 2,2procentní (meziroční) růst,“ řekl ČTK Beránek. Je možné očekávat mírný růst výše útraty zahraničních turistů způsobený měnovou intervencí České národní banky a s ní spojeným poklesem kurzu koruny. Kvůli lacinějšímu hotelovému ubytování v přepočtu na zahraniční měnu zbude návštěvníkům více peněz na další služby. Většinu těchto peněz hosté podle Beránka utratí právě za restaurační služby.

Přestože tržby v pohostinství mírně vzrostou, není možné podle Beránka očekávat adekvátní růst průměrných mezd v odvětví v letošním ani v příštím roce. Průměrné mzdy, které nyní dosahují přibližně 11 tisíc korun hrubého, zůstanou dál na jedné z nejnižších úrovní v národním hospodářství.

Výrazněji než tržby v pohostinství poroste tento ukazatel podle odhadu Mag Consultingu v ubytování, který by měl za celý rok zaznamenat maximálně 1,4procentní nárůst. Celkově by tak tržby v tomto oboru mohly vzrůst na 37 miliard korun.