Řetězci lékáren Benu vzrostly tržby o více než desetinu

Benu

Benu Zdroj: profimedia.cz

Tržby lékárenské sítě Benu, dvojky na tuzemském trhu, stouply v loňském roce meziročně o 11 procent na 4,1 miliardy korun, informovala firma. Přesnou výši zisku nesdělila, uvedla pouze, že zisk před zdaněním přesáhl čtvrt miliardy korun. V minulém fiskálním roce činil 247 milionů korun. Výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů.

"Pozitivní výsledky z posledních dvou let jsou založeny na vyváženém rozvoji, kdy promyšleně kombinujeme podporu stávajících a budování nových lékáren. Pro příštích několik let hodláme naši českou síť i nadále smysluplně rozšiřovat," uvedl dnes ředitel Benu Česká republika Sebastian Ring.

V současné době funguje pod značkou Benu přes 210 lékáren po celém Česku, do konce letošního roku by se jejich počet měl přiblížit 230. Lékárny sítě obslouží podle firmy 1,5 milionu zákazníků měsíčně, on-line pak vyřídí v průměru 2000 objednávek denně. Internetový obchod se na tržbách podílí zatím přibližně pěti procenty. Loni rostl trojnásobně, a také letos společnost očekává růst alespoň o dalších 50 procent.

Jedničkou tuzemského trhu jsou lékárny Dr.Max, které patří investiční skupině Penta a které mají 428 poboček. Dr.Max loni v Česku utržil 16,1 miliardy korun, meziročně o 8,1 procenta více. Přesnou výši loňského zisku společnost Česká lékárna holding (ČLH), která síť Dr.Max provozuje, zatím nesdělila. V předloňském roce činil zisk před zdaněním ČLH podle údajů ze Sbírky listin 296,4 milionu korun.

Jak žít 120 let? Odpovědi najdete v magazínu E15. Získat ho můžete zde >>>

Video placeholde

E15 Premium - Jak žít 120 let • E15

Celkem na českém trhu působí podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) přes 2500 lékáren. Lékárny v ČR každoročně za léčiva a zdravotnické prostředky utrží kolem 70 miliard korun.

Při jednáních se zdravotními pojišťovnami o úhradách na příští rok je lékárenský segment jediný, který zatím neuzavřel dohodu. Lékárny mají zisky z marží a platby 12 korun za každý vydaný recept, které jsou placené ze zdravotního pojištění. Platba měla nahradit výpadek financí po zrušení poplatku za recept, který platili pacienti. Podle České lékárnické komory jim ministerstvo navýšení přislíbilo, resort to odmítá.

Benu Česká republika je dceřinou firmou společnosti Phoenix lékárenský velkoobchod, která je jedním z nejvýznamnějších farmaceutických velkoobchodů v České republice. Jediným vlastníkem společnosti je německý farmaceutický koncern Phoenix se sídlem v Mannheimu.