Rumunský regulátor zvedl prst nad obří lékárenskou akvizicí Penty

Dr. Max

Dr. Max

Penta
2
Fotogalerie

Bukurešťský úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyjádřil obavy z dominantní pozice české skupiny Penta na rumunském lékárenském trhu. Skupina loni prostřednictvím své sítě Dr. Max oznámila obří akvizici tamního řetězce A&D Pharma, kterou ovšem musí schválit regulátor. 

Ten nyní podmiňuje schválení akvizice ústupky ze strany Penty. Výsledkem může být odprodej části expozice české finanční skupiny ve dvou velkých rumunských městech.

„Analýza vyústila v určité obavy o dopady hospodářské koncentrace na maloobchodní trh farmaceutických výrobků. Pro jejich odstranění navrhuje společnost Glebi ze skupiny Penta prodej osmnácti lékáren provozovaných pod značkou Arta,“ uvedla tento týden v rámci schvalovacího procesu akvizice Penty ve své veřejně dostupné zprávě rumunská Rada pro hospodářskou soutěž.

Obří akvizice tak zatím nemá zelenou a návrh Penty je podle úřadu nyní předmětem veřejného připomínkového řízení.

„Do doby okamžiku konečného rozhodnutí Antimonopolní úřadu nebudeme své rumunské aktivity komentovat,“ uvádí mluvčí skupiny Penta Ivo Mravinac. Artu o více než třiceti lékárenských pobočkách koupila Penta za nezveřejněnou sumu minulý rok v červnu a provozuje ji taktéž pod křídly své lékárenské divize Dr. Max. V prosinci pak oznámila nákup A&D Pharma, který měl české finančníky vyjít na částku kolem čtyř set milionů eur.

A&D Pharma vlastní v Rumunsku síť šesti set lékáren Sensiblu a Punkt a také velkoobchodní firmu Mediplus. Po schválení obří akvizice by tak měl Dr.Max v Rumunsku celkem 631 lékáren a stal by se jedničkou na tamním trhu.