Řetězec COOP začne prodávat léky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Družstevní prodejny COOP se rozhodly konkurovat lékárnám a do své nabídky zařadí i některé volně prodejné léky, které se mohou prodávat i mimo lékárny. Stánky s léčivy letos zkušebně vybaví několik desítek venkovských obchodů COOP. Novinářům to dnes oznámilo vedení Svazu českých a moravských spotřebních družstev COOP. V Česku funguje zhruba 2800 družstevních prodejen.

Předseda COOP Zdeněk Juračka řekl, že pilotní projekt prodeje léků zahrnuje 50 družstevních prodejen. Pokud budou mít zákazníci o novou službu zájem, COOP ji postupně zavede i v dalších ochodech. „Průměrná marže v lékárně činí 27 až 30 procent, my ale chceme trochu zahýbat trhem a léky budeme prodávat s patnáctiprocentní marží,“ podotkl Juračka.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba řekl, že zákon už řadu let umožňuje prodávat mimo lékárny volně prodejné léky ze skupiny vyhrazených léčiv. Jsou to zhruba čtyři desítky přípravků, například dezinfekce Ajatin, léky na bolest a teplotu Panadol a Paralen, živočišné uhlí, peroxid nebo bylinné čaje.

„Jestliže se chtějí přidat, ať se přidají, držím jim palce. O tom, že se to nevyplatí, svědčí skutečnost, že se to nikdy nerozšířilo,“ řekl Chudoba. Upozornil také na údajný Juračkův omyl ohledně marže. Volně prodejné léky nemají regulované ceny, tudíž marži, o niž se dělí lékárna a distributor, lze stanovit v jakékoli výši. Běžně se tyto přípravky prodávají s marží 15 až 20 procent, COOP v tom tedy podle Chudoby žádnou výhodu nepřináší.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková řekla, že COOP svůj záměr už ústavu ohlásil. Uvedla, že vyhrazená léčiva smí prodávat jen ten, kdo má od akreditovaného školitele osvědčení o odborné způsobilosti prodejce vyhrazených léčivých přípravků. Při zacházení s těmito léky či jejich skladování je nutno dodržet pravidla správné praxe.

Josef Holub z vedení COOP uvedl, že družstevní prodejny kvůli zařazení volně prodejných léků do nabídky daly zaměstnance proškolit. Léky v ČR kromě specializovaných lékáren prodávají například drogerie Schlecker.

Obchodní řetězec COOP letos chce také zavést poštovní služby v několika desítkách svých družstevních prodejen, které fungují v obcích, v nichž Česká pošta plánuje uzavřít pobočky.