Revoluce v placení. V obchodech Amazonu to nově půjde (doslova) mávnutím ruky

Amazon ve dvou obchodech v Seattlu nyní umožní platit otiskem dlaně, virtuálně propojené s kreditní kartou zákazníka.

Amazon ve dvou obchodech v Seattlu nyní umožní platit otiskem dlaně, virtuálně propojené s kreditní kartou zákazníka. Zdroj: Amazon one

Technologický gigant Amazon nejbohatšího člověka na světě Jeffa Bezose tím opět boří známé mantinely.
Stačí jen zamávat před skenerem a je zaplaceno, píše Business insider.
Zákazníci mohou Amazon One využít hned poté, co si zaregistrují svůj účet do platformy Amazon GO a naskenují svou dlaň do biometrické čtečky.
Celý proces nezabere ani minutu, přičemž zaregistrovat si podle Amazonu lze obě dlaně.
5
Fotogalerie

Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose opět dokazuje, že v řadě technologických řešení je před konkurenty o krok napřed. Ve dvou prodejnách Amazon GO v Seattlu je nyní možné platit skenem dlaně, který je přednastaven jako „podpis“ a virtuálně propojen s kreditní kartou zákazníka. Stačí jen dlaní zamávat před skenerem a je zaplaceno, píše web Business insider.

Nová technologie nazvaná Amazon One se má postupně rozšířit do dalších obchodů Amazon GO, které jsou známé tím, že v nich nejsou pokladny a nákup se díky senzorům v obchodě načte a příslušná suma za něj odečte z účtu uživatele. V budoucnu by se však novinka mohla uchytit také v kancelářích nebo například na sportovních stadionech, vysvětluje Amazon na svém blogu.

Zákazníci mohou Amazon One využít hned poté, co si zaregistrují svůj účet do platformy Amazon GO a naskenují svou dlaň do biometrické čtečky. Celý proces zabere méně než minutu.

Společnost Amazon si loni patentovala technologii, která dokáže identifikovat ruku na základě vrásek, žíl i kostí. Nakonec se ale rozhodla pro otisk dlaně, protože ta je jedinečná a časem neměnná. Zároveň je nový způsob platby bezpečný, protože bez registrace dlaně s ní nelze platit. 

Amazon jako vždy v podobných případech upozorňuje, že technologie je bezpečná. „Bezpečnost dat bereme velice vážně a otisky dlaní či platební historii chráníme v souladu s vysokými bezpečnostními standardy celého Amazonu,“ píše se v průvodním slovu k uvedení nové technologie na trh na webu Amazonu. „Víceúrovňová ochrana data zabezpečí za všech okolností, například i pomocí šifrování,“ ujišťuje dál Amazon. Jestliže se zákazník rozhodne smazat svůj účet na Amazon One nebo tuto platformu nebude používat dva roky, společnost data automaticky smaže.