Prodejny Amazon GO už mají velikost běžného diskontu. Pokladním i pokladnám dávají vale

Amazon GO

Amazon GO Zdroj: Reuters

Amazon GO
Amazon GO
Amazon GO
Amazon GO
5
Fotogalerie

Technologickému gigantu Amazon se podařil průlom, který by mohl postupně přispět k tomu, že v supermarketech postupně vymizí role pokladních a vůbec pokladen. V Seattlu před pár dny otevřel první zcela bezobslužný supermarket, který se co do velikosti vyrovná běžným diskontním prodejnám, píše server Business Insider. Dosud s tímto typem prodeje Amazon pouze experimentoval v menších konceptech. 

Nový obchod se rozprostírá na ploše zhruba 960 metrů čtverečních, tedy podobné, jakou mají prodejny typu Lidl či Penny Market v Česku. Dosud největší prodejny Amazon Go byly zhruba čtyřikrát menší.

Amazon Go nabízí veškeré potravinové zboží včetně ovoce a zeleniny. Zákazník přitom potřebuje jediné, a to mobilní aplikaci Amazonu, která funguje jako peněženka. O vše ostatní se starají senzory, které zaznamenávají, jaký produkt si nakupující z regálu bere, a pokud zboží nevrátí, připíše se mu na virtuální účet. Jakmile obchod zákazník opustí, automaticky se mu nákup odečte z bankovního účtu, který má v aplikaci přednastavený.

Amazon chce technologii postupně rozšířit po celých Spojených státech a pak i za oceán. Ohrozit by tak časem mohl i pozici klasických pokladních. Jen v Česku jich je podle odhadu Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) až 50 tisíc.

„Odhadujeme, že do pěti let se počet pokladních kvůli novým technologiím sníží o 15 až 20 procent a tento trend bude pokračovat. Většina pokladních si ale bez problémů najde novou práci, protože u jiných typů obchodů, například s oblečením či kosmetikou, budou zákazníci naopak vyžadovat osobnější přístup,“ míní šéf SOCR ČR Tomáš Prouza. Už dnes je v mnoha největších sítích prodejců potravin v tuzemsku bezobslužných pokladen i víc než těch s pokladními. 

Některé obchody mají podle Prouzy svůj systém už nyní nastaven tak, že lidé na prodejnách zvládají všechny práce – tedy pokladní a doplňování a přebírání zboží. Díky tomu, že jsou tito pracovníci flexibilnější, se tolik o svou budoucnost bát nemusejí, předjímá Prouza.