Rostoucí cimrmanovský byznys bude řídit nová firma

Jára Cimrman

Jára Cimrman Zdroj: Divadlo Jary Cimrmana

Byznys kolem fiktivního génia Járy Cimrmana v poslední době proniká do nových oblastí. Již loni na podzim odstartoval společný internetový portál Žižkovského Divadla Járy Cimrmana a společnosti Seznam.cz nazvaný Jarmara. Za několik dní, 4. října, pak proběhne historicky první přímý přenos hry České nebe u příležitosti 45. výročí premiéry první cimrmanovské hry.

Projektu se zúčastní na 60 kin, k vidění bude i on-line na stránkách Seznamu. Tyto a podobné aktivity bude do budoucna řídit nově založená firma Smoljak – Svěrák, ve které drží poloviční podíl herec a scenárista Zdeněk Svěrák, zbytek pak dědici Ladislava Smoljaka.

„Vznik firmy si vynutily okolnosti. Vyrojila se zde řada aktivit, které s činností Žižkovského divadla Járy Cimrmana přímo nesouvisely. Neustále jsme museli řešit řadu věcí. Společnost Smoljak – Svěrák se bude věnovat hlavně mimodivadelním aktivitám a produkční činnosti,“ uvedl jeden ze spolumajitelů David Smoljak.

Dalším projektem firmy Smoljak – Svěrák bude virtuální divadlo Járy Cimrmana, které začne fungovat v rámci portálu Jarmara. Na chodu firmy se bude podílet i oskarový režisér Jan Svěrák. Ten bude například režírovat chystaný satelitní přímý přenos Českého nebe.

Divadlo Járy Cimrmana slaví od svého založení komerční úspěch. Ročně jej navštíví desítky tisíc diváků. Stojí za ním silný sponzor PPF. Podle informací Seznam.cz internetové stránky Jarmara.at navštívilo za deset měsíců provozu na 1,8 milionu reálných uživatelů.

Komentáře k článku Nové knihy: Jára Cimrman - Génius, který se neproslavil

Mašíblové a Cimrmani

Daří se i v prodeji nosičů. V roce 2007 předalo hudební vydavatelství Supraphon Žižkovskému Divadlu Járy Cimrmana ocenění za 1,06 milionu prodaných desek, CD a kazet všech divadelních her. Od té doby Cimrmani vydali České nebe, jehož se podle Vladana Drvoty ze Supraphonu zatím prodalo 23 tisíc kusů. Celkový prodej cimrmanovských nosičů se tak nyní pohybuje okolo 1,1 milionu.