Ruské turisty láká do maďarských lázní nový časopis

ilustrační foto, Balaton

ilustrační foto, Balaton Zdroj: E15

Hévíz nedaleko západního cípu Balatonu a Debrecín v severovýchodním koutě Maďarska jsou od sebe vzdáleny zhruba 450 kilometrů, sbližuje je však snaha přilákat co nejvíce turistů z Ruska. Na obou místech je letiště, proto se aktuálně společně rozhodla vydat nový turistický časopis Airport Magazin v ruštině.

Ruský partner přislíbil šířit magazín v tisícovce cestovních kanceláří ve dvacítce ruských měst. Vyjde v dvousettisícovém nákladu, bude mít 84 stran a představí se v něm aktéři turistického ruchu v okolí obou měst. Půjde především o termální lázně a hotely mimořádně populární mezi ruskou klientelou. „V roce 2010 jsme vypracovali novou turistickou strategii založenou na provozování regionálního letiště. Díky tomu se u hevízského léčivého jezera téměř zdvojnásobil počet turistů z osmi set tisíc na 1,4 milionu ročně,“ podotýká starosta Hevízu Gábor Papp.

Kromě německé klientely na tom mají velkou zásluhu právě Rusové. Navíc tu působí takzvaný ruský syndrom. Tedy fakt, že turisté z této země stráví v Hevízu a okolí dvakrát tolik času než třeba Němci a utratí i dvojnásobek peněz. Papp také tvrdí, že cizinci ve městě získali kolem tří stovek nemovitostí, hlavně domů. Až 95 procent z nich připadá na Rusy.

Do blízké obce Sármellék přilétají letadla z osmi německých měst, v případě Ruska jde zatím jen o Moskvu. I Debrecín doufá, že tam začnou přistávat chartery ze země s velkým turistickým potenciálem. Zatím odtud vypravují linky do Londýna, Drážďan, Tuniska a Bulharska, což slouží hlavně Maďarům.

Zástupce starosty Debrecínu László Papp upozorňuje na ambiciózní hotelové a lázeňské investice, například na probíhající obnovu hotelu Aquaticum a budování termální části hotelu Divinus – oba vlastní samospráva, která počítá s ruskou klientelou. „V porovnání s rokem 2011 se loni počet ruských turistických nocí zvýšil o 62 procent. Konkrétně z 2330 na 3700, což není příliš, ale trend je to slibný,“ podotýká Papp. Celkově ve městě návštěvníci loni strávili 280 tisíc nocí. Město věří, že se mu podaří v průběhu pěti let tento počet zdvojnásobit a ruská klientela při tom sehraje klíčovou úlohu.

Orbán dobyl Maďarsko, znějí ve vítězných fanfárách falešné tóny