Ruský medvěd se chce koupat v Maďarsku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Termální lázeňský komplex ve městě Harkány má tradici a Rusové zase peníze. Ruský kapitál v Maďarsku se pak přirozeně nově objevil právě na jihu země, necelé tři desítky kilometrů od župního střediska Pécs. Stoprocentním vlastníkem léčebných lázní je město Harkány, které zápasí s vážnými finančními problémy. Proto na ně vypsalo tendr a jeho lhůtu prodloužilo v naději, že přibude zájemců a popřípadě vzroste cena, jak je přesvědčen starosta Sándor Imri.

Lázně by chtěli domácí investoři, podnikatelé v oblasti realit, cestovní kanceláře i zahraniční zájemci. Starosta podle regionálního deníku Dunántúli Napló nejraději mluví o „kapitálově silné ruské investiční skupině“. Ta prý zjistila, že Harkány není jen město s lázněmi, ale i sídlo s jedinečnou léčivou vodou, překrásnou přírodní scenérií, a tedy i atraktivní turistickou nabídkou.

Harkány dostalo nedávno finanční nabídku od nedalekého města Moháč, a to ve výši půl miliardy forintů (zhruba 43 milionů korun).

Zájemce ale chtěl mít v rukou také management projektu. Město naopak připravuje na prodej jen 49 procent akcií, řízení komplexu by si chtělo ponechat, proto nabídku odmítlo. Imri zdůrazňuje, že lázně nemíní prodat lacino. Jde o místo se středomořským klimatem, teplota termální vody dosahuje 34 až 36 stupňů, sirnatá voda pomáhá při léčení kloubů nebo k prevenci poruch lymfatického oběhu. Blízko je navíc Villány – vrchovina s jednou z nejznámějších maďarských vinařských oblastí.

Rubl platí

Realitní kanceláře registrují zvýšený ruský zájem o maďarské turistické objekty už od roku 2005. Hlavně na severu Balatonu Rusové kupují masově soukromé vily a objevili se už i podél západní „léčivé linie“ (Bükfürdő, Sárvár, Szeleste). Konkrétní čísla, ať už o počtu nemovitostí nebo jejich ceně, zatím nejsou k dispozici, ale nejnovější zájem o podíl v lázních města Harkány svědčí o širokém záběru ruského kapitálu.