Ruských turistů letos ubude. Rubl příliš oslabil

Turisté sledující Vltavu

Turisté sledující Vltavu Zdroj: Michael Tomes

Motor příjezdové turistiky v podobě ruských hostů se letos zadrhne. Tak lze stručně přeložit výsledky průzkumu analytické společnosti Mag Consulting mezi ruskými touroperátory. Z šetření vyplývá, že se do českých zemí letos vypraví o patnáct procent méně Rusů než loni. To představuje úbytek více než sta tisíc lidí.

Odliv lukrativní klientely nastává po pěti letech, kdy počty hostů z Východu skokově rostly. „Je to dáno hlavně poklesem kurzu rublu k euru, který dělá meziročně až 25 procent. O to jsou potom zájezdy pro Rusy dražší,“ řekl ředitel Mag Consulting Jaromír Beránek.

Ruská měna oslabila na historické minimum kvůli okupaci Krymu. Podle Beránka ruská turistická brzda negativně ovlivní výsledky hospodaření řady tuzemských hotelů a restaurací. Ochota Rusů cestovat na Západ klesá s rostoucí vzdáleností od Evropy. Zatímco petrohradské cestovní kanceláře evidují dvouprocentní pokles poptávky po českých zemích, v Moskvě už je to pět procent a ve městech dále na východ dvacet a více procent.

ruští turisté v ČRruští turisté v ČR | E15

Pro tuzemský cestovní ruch budou prubířským kamenem už nastávající květnové svátky, během kterých Rusové hromadně vyrážejí do světa.

České aerolinie však nemají pro hoteliéry žádné povzbuzující zprávy. „V letošním roce registrujeme v meziročním srovnání nižší zájem o cesty z Ruska do ČR na svátky začátkem května. To je také důvodem pro nižší počet doplňkových letů, které ČSA letos mezi Prahou a ruskými destinacemi vypraví,“ uvedl mluvčí Daniel Šabík.