Rusové vracejí hotely EuroAgentur k zisku

EuroAgentur Hotel U Zeleného stromu

EuroAgentur Hotel U Zeleného stromu Zdroj: EuroAgentur Hotels & Travel

Největší tuzemská hotelová síť EuroAgentur Hotels & Travel se loni provozně vrátila do černých čísel. Po dvou ztrátových letech je provozní zisk za rok 2011 na takzvané kladné nule, řádově ve statisících korun. Předloni byl na úrovni minus 34 milionů. Dá se přitom říci, že k zisku táhnou firmu Rusové. A hned dvojím způsobem, jako majitelé i jako hosté. Od listopadu 2010 společnost vlastní ruští podnikatelé, kterým akcie prodal zakladatel hotelové skupiny Viliam Sivek.

Podle předsedy představenstva Josefa Báry vedl k návratu do černých provozních čísel především nárůst obsazenosti. „Ten táhne hlavně klientela z oblasti Ruské federace, u které došlo k návratu na počet příjezdů z roku 2008,“ řekl Bára deníku E15. Největší skupinou hostů v hotelech EuroAgentur jsou Češi, na které připadá desetiprocentní podíl.

Firma prý rovněž loni výrazně snížila náklady na provoz, vyjednala si například nižší nájmy. „V neposlední řadě stojí za zlepšením ukončení dvou nájemních vztahů v hotelech, kde nájemné neodpovídalo situaci na trhu a ze stejného důvodu také došlo k přestěhování centrály firmy do nových kanceláří,“ doplnil Bára.

Negativním faktorem bylo loni naopak oslabování eura. Zatímco průměrná cena v eurech v pražských hotelech vzrostla o 3,4 procenta, v korunách o procento klesla.

EuroAgentur Hotels&Travel provozuje na čtyři desítky hotelů v České republice a na Slovensku, vlastní incomingovou cestovní kancelář a cateringovou společnost. Firma zároveň chystá zahraniční expanzi. „Díky novým akcionářům se trochu otáčíme na východ. Takže máme něco rozjednáno v Rusku a ještě v jednom státu bývalého Sovětského svazu. Ale nechtěl bych teď předbíhat,“ uvedl Bára.