Šarapovová přišla kvůli dopingu o rekordní sponzorský kontrakt

Tenistka Maria Šarapovová

Tenistka Maria Šarapovová Zdroj: profimedia.cz

Ruská tenistka Maria Šarapovová šokovala tenisový svět přiznáním, že byla pozitivně testována na doping. Záhy poté ukončilo spolupráci s bývalou světovou jedničkou hned několik firem včetně jejího hlavního partnera.

Společnost Nike vypověděla partnerství se Šarapovovou s okamžitou platností. Právě výrobce sportovního oblečení byl hlavním partnerem ruské hráčky od jejích 11 let. Poslední smlouva měla Šarapovové během osmi let přinést 70 milionů dolarů, což je nejvyšší kontrakt v historii ženského sportu.

Švýcarský výrobce hodinek TAG Heuer oznámil, že zastavil jednání o prodloužení smlouvy na další období, dokud se případ nevyšetří. Původní kontrakt vypršel na konci roku. Podobně se zachovala také firma Porsche. Automobilka uvedla, že pozastavuje veškeré plánované sponzorské aktivity týkající se ruské hráčky.

Další firmy zatím tak striktní nebyly. Společnost Danone zpráva o dopingu překvapila, zatím však bude jen sledovat vyšetřování. Kosmetická značka Avon odmítla nastalou situaci komentovat.

Nejlépe vydělávající sportovkyně

Šarapovová je již několik let nejlépe vydělávající sportovkyní. Celkově ji ve světě sportu podle žebříčku časopisu Forbes za rok 2015 patří 26. místo s ročním výdělkem 29,7 milionu dolarů, z čehož většina pochází ze sponzorských smluv.
Majetek ruské tenistky v roce 2015 Forbes odhaduje na 195 milionů dolarů. Na tenisových prize money si během kariéry vydělala 37 milionů dolarů.

Šarapovová měla pozitivní dopingový test po letošním Australian Open. V jejím těle se našla látka meldonium, která je od letošního roku na seznamu zakázaných látek. Tenistka nyní čeká na to, jak bude potrestána. Obvyklým trestem pro podobná provinění je dvouletý zákaz činnosti.