Sázkové šílenství už není, co bývalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Na rekordní výhry v loterii už Češi neslyší tolik jako dřív. Stomilionová prémie a jackpot v neděli nafoukly nejvyšší možnou výhru ve Sportce na rekordních 238 milionů korun. Vidina částky, kterou ještě nikdo v Česku v číselných loteriích nevyhrál, přiměla lidi v uplynulém týdnu prosázet 133 milionů korun.

To je sice nejvíce od začátku března, ještě v roce 2009 ale Sazce stačila na podobný příliv peněz od sázejích možná výhra 129 milionů korun. Čísla zkrátka nasvědčují tomu, že lidé při rekordních příležitostech sázejí méně než v minulosti, i když maximální možná výhra je nyní vyšší.

Na aktuální sázkové šílenství má zřejmě dopad krize a částečně ztracená důvěra sázejících po krachu staré Sazky, od níž před rokem odkoupila loterijní byznys Sazka sázková kancelář. Její mluvčí Václav Jalovecký nechtěl o srovnání zájmu lidí při možnostech vysoké výhry spekulovat. „Věříme, že se sázející vrátí. Nasazení prémie má na výši tržeb jistě příznivý vliv, je ale také třeba si uvědomit, že současná prémie 100 milionů korun netvoří ani polovinu částky, kterou lze vyhrát,“ řekl.

V předchozích letech byla stomilionová či jinak podobně vysoká prémie téměř každoročním dárečkem dřívější společnosti Sazka. V letošním roce k ní přistoupila i Fortuna při hře Loto, s níž Sportce konkuruje od loňského července, byť ne v takové míře, jak se původně čekalo.

Sázky a výhry v milionech korunSázky a výhry v milionech korun|E15

Prémii vypsala Fortuna na začátku října a rovněž díky tomu se bude ve středu hrát o 127 milionů korun. Fortuna tak zastavila letošní stálý pokles tržeb u číselných loterií. Ty ještě na začátku roku činily za Loto mezi šesti až sedmi miliony korun, v září to bylo již jen kolem tří milionů – avšak včetně další číselné hry SuperLoto spuštěné letos v květnu. Od vypsání této prémie se týdenní vsazené částky pohybují kolem čtyř milionů korun, tedy o čtvrtinu více.

Mluvčí společnosti Fortuna Petr Šrain míní, že za nárůstem je i skutečnost, že firma začala rozpouštět jackpot mezi sázkaře, takže při každém slosování dostane jeden ze sázkařů nad rámec běžných výher milion korun.

Týdenní sázky u číselných loteriíTýdenní sázky u číselných loterií|E15

Vliv stomilionové prémie od konkurenční Sportky na tržby Fortuny Loto Šrain nevidí. „Růst tržeb a jeho ustálení na stávajících hodnotách proběhlo ještě před nasazením prémie u konkurence, proto bychom vývoj s tímto nespojovali,“ sdělil deníku E15 mluvčí.