Senátoři chtějí, aby sběrny lidem neplatily za kovy

Vrak, šrotovné, likvidace

Vrak, šrotovné, likvidace Zdroj: ctk

Senátoři vrátili poslancům novelu zákona o odpadech, která od roku 2024 zakazuje skládkování využitelného odpadu. Tímto zákazem, který do původní senátní novely vložili poslanci, se však horní komora parlamentu nezabývala. Senátoři chtějí pouze zakázat sběrnám druhotných surovin, aby platily fyzickým osobám za odevzdané kovy, papír a další odpad. Podnikatelé by za ně mohli dostávat peníze jen bezhotovostně.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) považuje návrh senátorů za zbytečně tvrdý. „Na ministerstvu je připravená vyhláška, která od příštího roku zakáže vyplácet peníze za odpad ve sběrnách v hotovosti,“ prohlásil včera na půdě Senátu.

Senátoři po poslancích chtějí, aby posunuli platnost nové povinnosti pro obce zajistit třídění biologicky rozložitelného odpadu o tři měsíce na 1. duben 2015. Pro ministerstvo životního prostředí je tato změna přijatelná. Do konce října navíc podle Brabce připraví vzorovou vyhlášku, kterou by mohly obce při úpravě nakládání s biologickým odpadem převzít.

Drahé třídění

Zástupci ODS včera neuspěli s návrhem zrušit poslanecké změny zákona, které mimo jiné zavádějí i povinnost obcí zavést třídění kovového odpadu. Argumentovali, že to bude zbytečné a pro obce navíc příliš drahé.

„Když budeme sbírat kovy, tak to má jeden pozitivní dopad, že ulehčíme košohrabům práci, protože oni to nejspíš odvezou i s tím kontejnerem,“ glosoval zákon – jako vždy po svém – senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera. Ministr Brabec jej i další senátory strany občanských demokratů ujistil, že nová povinnost rozpočty obcí nijak nezatíží.

Zákaz skládkování poslanci prosadili letos v létě až na druhý pokus. Ekologové jim vyčítají, že novela jen přesměruje odpad ze skládek do spaloven, místo aby se více odpadků vytřídilo a recyklovalo.