Sezona na horách bude lepší než loni, tvrdí hoteliéři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Čeští hoteliéři se nacházejí v mírně schizofrenní situaci. Zatímco podle nynějších rezervací se zdá, že zimní sezona bude lepší než ta minulá, ve výhledech pro celý příští rok žádný optimismus nepanuje. „Silvestr je v českých horách již téměř vyprodán, většina hotelů a penzinů hlásí stoprocentní obsazenost.“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Celá lyžařská sezona je podle něj obsazena zhruba ze 60 procent. Meziročně lépe si zatím vedou i hotely v Praze, které podle průzkumu asociace v zimě uvítají o pět až 20 procent více hostů než před rokem. A to i přesto, že cena ubytování v hotelech od ledna vzroste až o desetinu, především kvůli zvýšení DPH z deseti na 14 procent.

Údaje horských hoteliérů potvrzují i cestovní kanceláře, které mají aktuálně prodáno o dvě procenta více lyžařských zájezdů než loni touto dobou. „Zaznamenáváme větší zájem o lyžařské pobyty ze strany rodin s dětmi,“ řekl předseda Asociace cestovních kanceláří ČR Viliam Sivek.

Ačkoliv zájem se soustřeďuje hlavně na Rakousko a Itálii - stále oblíbenější jsou prý okrajové termíny na začátku prosince a v dubnu - na příliv lyžařů se mohou těšit i české, moravské a slezské hory. „Skiareály třetím rokem po sobě nezdražují,“ sdělil šéf Asociace lanové dopravy Jakub Juračka. Zároveň vyjádřil naději, že pro provozovatele vleků bude sezona vypadat alespoň podobně, jako ta minulá, kdy vlekaři zaznamenali až dvacetiprocentní pokles tržeb. Pokud jde o výhledy na celý příští rok, hoteliéři optimismem nehýří.

Cena jednodenního skipasu

Skiareál Cena skipasu (dospělí/děti; v Kč) Meziroční změna v procentech
Špindlerův Mlýn 700/450 0
Klínovec 570/420 10
Říčky v Orlických horách 480/380 0
Špičák 520/350 0
Lipno 520/360 6

Pramen: Asociace lanové dopravy

Jejich obavy potvrdil i ředitel státní agentury CzechTourism Pavel Vondruška. „Rozhodně nás nečeká nějaký závratný růst, možná bude pouze stagnace. Špatná očekávání vedou lidi k šetření,“ řekl Vondruška. Letos od ledna do září přivítaly tuzemské hotely 10,2 milionu hostů, o šest procent meziročně více. Tržby podnikatelů v cestovním ruchu ale klesly.