Síť restaurací Subway chystá v Evropě další expanzi

Subway

Subway Zdroj: Profimedia.cz

Americký prodejce sendvičů Subway chystá další výraznou expanzi v Evropě. Jen během příštího roku připravuje na starém kontinentu otevření přibližně tisícovky restaurací.

„Evropa je pro Subway vedle Severní Ameriky naším nejsilněji a nejrychleji rostoucím mezinárodním trhem a tak tomu bude i nadále,“ cituje agentura Bloomberg evropského manažera sítě Mika Charesta.

Důležitou roli bude mít při rozšiřování byznysu pražská kancelář Subway, která řídí operace franšízové sítě ve střední a východní Evropě. Do hledáčku sítě se totiž nově dostala například Ukrajina nebo Pobaltí. Čtyřtisícovou hranici restaurací v Evropě navíc společnost symbolicky prolomila novou provozovnou v Rumunsku. Lokalitou číslo jedna pro expanzi v Evropě je ale pro Subway Velká Británie.

Stranou expanze nezůstává ani Česko, ačkoli své místo na slunci si tu řetězec teprve hledá. „V expanzi hodláme pokračovat, vidíme zde jasný potenciál. Nadále nás budou zajímat kromě krajských i okresní města a další lokality,“ uvedl manažer sítě pro střední a východní Evropu Martin Princ. „V horizontu jednoho roku by se počet restaurací Subway mohl přehoupnout přes dvacet,“ dodal manažer.

Z hlediska počtu restaurací je Subway celosvětově silnějším hráčem než McDonald’s. Zatímco Subway globálně provozuje 39 700 prodejen, konkurenční prodejce hamburgerů má 34 tisíc restaurací. Z nich ale McDonald’s dokáže vytvořit naopak vyšší tržby než Subway.

Faktem také je, že zatímco McDonald’s je v Česku etablovaným hráčem, Subway je ve srovnání s ním stále relativním nováčkem. Ještě v červnu měl Subway na českém trhu jen 11 restaurací, zatímco McDonald’s má kolem 90 provozoven. Subway prezentuje malou hustotu své sítě jako výhodu, která firmě umožní vybrat si nejlepší lokality. „Zároveň jde o nevýhodu, protože je zpočátku nutné překonat malou známost značky,“ dodal franšízant Subway v Jihlavě Miroslav Prokeš.

Subway je franšízová síť, kterou v roce 1965 založil a dodnes vlastní Fred DeLuca. Společnost působí ve 101 zemích.