Skandál VW se Porsche nedotýká, prodeje v září stouply o 29 procent

Porsche 911 GTS

Porsche 911 GTS

Německému výrobci sportovních vozů Porsche vzrostl v září prodej o 29 procent na 20 475 vozů. Podpořila jej silná poptávka v Evropě, ale také v USA, Číně a Německu. Uvedla to dnes automobilka, která je stejně jako česká Škoda Auto součástí automobilové skupiny Volkswagen.

Zájem byl stejně jako v předchozích měsících hlavně o sportovně-užitkové vozy Macan a Cayenne. V Evropě se prodej v září zvýšil o 51 procenta, v USA, Číně a Německu odbyt vzrostl zhruba o čtvrtinu.

Za leden až září dodala automobilka zákazníkům po celém světě 173 085 vozů. To je o 28 procent více než před rokem. Porsche už je blízko loňského prodejního rekordu, kdy firma prodala 189 849 aut. Letos očekává, že by mohla překonat hranici 200 tisíc vozů.

Mateřskou skupinou Volkswagen minulý měsíc otřásl největší skandál v historii automobilky. Volkswagen totiž přiznal, že do zhruba 11 milionů aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s výsledky měření emisí. Od počátku tohoto měsíce má Porsche nového ředitele, kterým se stal Oliver Blume. Předchozí ředitel Matthiase Müller se stal ředitelem celého koncernu.