Skandály a konkurence srazily zisk McDonaldu o 30 procent

Americké společnosti McDonald's, největšímu světovému řetězci restaurací s rychlým občerstvením, klesl čistý zisk ve třetím čtvrtletí o 30 procent na skoro 1,1 miliardy dolarů (23,8 miliardy korun). Firmě uškodil skandál s prošlým masem v Číně a tvrdý konkurenční boj na domácím trhu v USA.

Společnost za tři měsíce do konce září vydělala 1,09 dolaru na akcii. Loni ve stejném období činil čistý zisk 1,52 dolaru na akcii. Celkové tržby řetězce klesly o 4,6 procenta na skoro sedm miliard dolarů. V restauracích otevřených nejméně 13 měsíců se přitom globální tržby snížily o více než tři procenta. V oblasti zahrnující Asii ale pokles činil skoro deset procent.

McDonald's řešil v Číně skandál s prošlým masem

McDonald's a některé další velké řetězce rychlého občerstvení se v létě musely vypořádat se zprávami, podle nichž jim významný čínský dodavatel dodával maso s prošlou lhůtou trvanlivosti.

Na domácím trhu ve Spojených státech mezitím McDonald's bojuje o to, aby si udržel zákazníky ve stále ostřejší konkurenci a kvůli rostoucímu zájmu lidí o jídlo, které považují za zdraví prospěšnější.