Skokanem roku mezi turisty jsou Rusové, na Němce ale ještě dlouho mít nebudou

Turisté v Praze

Turisté v Praze Zdroj: profimedia.cz

Česko táhne ruské turisty čím díl víc. Rusů k nám loni přijelo 698 tisíc, téměř o pětinu více než předloni. „Ve skladbě zahraničních turistů je to největší meziroční nárůst,“ potvrdil ČSÚ. Na žebříčku skokanů se pochlapili i druzí Američané. Celkově tuzemský turistický trh žádný skok nezaznamenal, hlásí pouze mírný vzestup.

Tradičně k nám přijelo nejvíce turistů z Německa a nejčastěji do Prahy. Za celý loňský rok Česko navštívilo 1,42 milionu Němců. Přírůstek a oproti roku 2011 o 2,2 procenta však nijak převratný nebyl.

Statistik umí spočítat všechno, a tak ví, že Němci v tuzemsku strávili téměř 4,6 milionu nocí. Američanů k nám loni přijelo více než 367 tisíc (téměř o 17 % více) a po Němcích, Rusech a Slovácích jich bylo mezi turisty nejvíce.

Co dále vystopoval ČSÚ?

Do hotelů, penzionů a kempů loni v Česku přijelo 13,65 milionu hostů, meziročně o necelých šest procent více. Počet nocí, které v Česku strávili, se zvýšil o 3,5 procenta na 39,6 milionu.

Vyšší nárůst se ukázal u zahraničních návštěvníků, kterých do Česka zavítalo skoro 7,2 milionu, oproti roku 2011 téměž o sedm procent více.

Největší nárůst hostů zaznamenaly pětihvězdičkové hotely, kde se loni ubytovalo přes milion hostů, což proti předloňsku bylo bezmála více o 8,8 procenta.

Regionálně se nejvíce zvýšil počet ubytovaných hostů v Plzeňském a Jihočeském kraji, a to o téměř deset procent. Poěšitelné je, že pokles zájmu hostů o ubytování se projevil pouze v jediném Jihomoravském kraji.