Slovensko: za stáčení tachometrů budou zodpovídat autobazary

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

Slovensko zavede vysoké pokuty za manipulaci s tachometry motorových vozidel. Autobazary budou zodpovídat za správný stav počítadla ujeté vzdálenosti nabízených aut. Vyplývá to z návrhu zákona, který dnes schválil slovenský parlament.

„Na Slovensku jsou desítky, ne-li stovky tisíc aut, která jezdí a jsou na trhu s přetočenými kilometry. Tím je ohrožována bezpečnost provozu a jsou klamáni spotřebitelé,“ řekl v rozpravě poslanec vládních sociálních demokratů (Směr-SD) Anton Martvoň, který spolu s kolegy zavedení pokut za manipulaci s tachometry navrhl. Předlohu při hlasování kromě poslanců Směru-SD podpořila i většina zástupců opozice.

Až normu podepíše prezident, bude Slovenská obchodní inspekce od března příštího roku ukládat viníkům za přetáčení tachometrů nebo již za samotné obstarání pomůcek k neoprávněné manipulaci s počítadlem ujeté vzdálenosti vozidla pokutu 3000 až 50 tisíc eur (81 tisíc až 1,35 milionu korun). Stejná pokuta bude hrozit i prodejcům vozidel, pokud zájemcům nabídnou auto s upraveným stavem tachometru, a to bez ohledu na to, kdo s tachometrem manipuloval.

V případě opakovaného provinění v průběhu tří let se horní sazba pokuty zvýší na 100 tisíc eur, přičemž podnikatelům budou moci úřady zároveň odebrat oprávnění k podnikání.

Viník k nenalezení

Slovenští politici v minulosti zvažovali, že přetáčení tachometrů bude zvláštním trestným činem. Podle odborníků by v praxi ale jen stěží bylo možné odhalit viníka.

Slovenské úřady už dříve zpřístupnily na internetu databázi s historií emisních a technických kontrol vozidel na Slovensku, která obsahuje také údaje o stavu tachometru. V mnoha případech prý ovšem dochází k přetáčení kilometrů dovážených ojetých vozidel již před jejich první registrací na Slovensku. Nově by se Slovensko ale mělo dostat k údajům o vozidlech ze zahraničí, a to v rámci evropského informačního systému vozidel a řidičských průkazů.

Stáčení jako podvod

V Česku podvodníci vydělají na autech s přetočeným tachometrem každý rok podle dřívějšího odhadu automotoklubu ÚAMK a autobazaru AAA Auto téměř 19 miliard korun. Aut, která mají upravený počet najetých kilometrů, se v Česku každoročně prodá na 270 tisíc, což odpovídá 45 procentům trhu.

Český nejvyšší soud loni rozhodl, že přetočení tachometru na prodávaném ojetém voze je trestný čin podvodu, když tím prodejce auta způsobí kupujícímu škodu nad pět tisíc korun.