Šmejc hledá v Řecku nový byznys. Žádá o licenci na dostihové sázky

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: ppf.cz

Řecká sázková společnost OPAP, ve které má významný podíl český investor Jiří Šmejc, a dodavatel herních systémů Intralot mají zájem o získání řecké licence na dostihové sázky. Vyplývá to ze sdělení řecké privatizační agentury HRADF, která na dvacetiletou licenci obdržela dvě závazné nabídky, a to právě od těchto firem.

Prodej je součástí privatizačního plánu, na kterém se Atény dohodly s mezinárodními věřiteli Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v rámci záchranného balíku, který tuto zadluženou jihoevropskou zemi v minulých letech pomáhal udržet nad vodou. Dostihové sázení v Řecku současnosti provozuje skupina s názvem ODIE, která v roce 2012 skončila s čistou ztrátou 23,4 milionu eur.

OPAP se licenci snaží získat ve spolupráci s britskou investiční společností Global Family Partners. OPAP podle agentury Reuters uvedla, že její společná nabídka s Global Family Partners nebude menší než 40 milionů eur, tedy 1,1 miliardy korun. Intralot za licenci původně nabízel 5,2 milionu eur.

Rada privatizační agentury HRADF bude o platnosti nabídek rozhodovat v pondělí. Dřívější nabídkové řízení v srpnu zrušila, když dostala jen jednu nabídku od Intralotu, která byla shledána jako nevyhovující. Řecko kvůli nízkému zájmu investorů a úředním zádrhelům několikrát nesplnilo cíle pro privatizační příjmy stanovené podmínkami mezinárodního záchranného programu. Země chce odprodejem státního majetku do roku 2020 získat 22 miliard eur. Letos usiluje o 1,5 miliardy eur, což je podstatně méně než původní cíl 3,6 miliardy eur.