Šmejc má v boji o řecký sázkový monopol americkou konkurenci

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Jiří Šmejc se má vážného soupeře v boji o řeckou sázkovou kancelář OPAP. Kromě Šmejcovy řecko-české skupiny Emma Delta se o místní sázkový a loterijní monopol uchází i americký investiční fornd Third Point. Oznámila to řecká agentura pro privatizaci HRDAF. Oba uchazeči podali do dnešního termínu jediné dvě závazné nabídky v první velké privatizační akci země zasažené dluhovou krizí.

Konsorcium Emma Delta tvoří vedle Šmejce řecký loďařský magnát Jorgos Melisanidis a firma Helvason řeckého podnikatele Dimitrise Kopeluzose. Šmejc je bývalý akcionář české finanční skupiny PPF Group. Minulý měsíc svůj podíl v PPF prodal výměnou za akciové podíly jejích dceřiných společností Home Credit a Air Bank.

O koupi 33 procent akcií OPAP se původně zajímalo osm uchazečů. Nabídky nakonec nepodali známější zájemci jako německý výrobce herních přístrojů Gauselmann, výrobce herního softwaru Playtech, investiční společnost BC Capital nebo čínský konglomerát Fosun.

„Mnozí investoři měli asi příliš velký strach se toho zúčastnit,“ řekl agentuře Reuters Takis Zamanis z řecké makléřské firmy Beta Securities. Řecko je už šestý rok v hluboké recesi, investoři se bojí regulační nejistoty a nekončící dluhová krize vyvolává nadále obavy z odchodu země z eurozóny.

Obsah nabídek zveřejní HRDAF v příštích dnech. Tržní hodnota podílu se pohybuje kolem 660 milionů eur (17 miliard korun). Vláda podíl prodává v rámci privatizačního programu, který je klíčovou součástí dohody o finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. V letošním roce chtějí Atény získat z privatizace 2,6 miliardy eur a prodej OPAP je klíčovým testem tohoto plánu.

OPAP má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT) v zemi.

OPAP nemá dluhy a je nejziskovější firmou v Řecku. V nejbližší budoucnosti ji ale podle analytiků čeká prudký pokles zisku, zejména proto, že vláda v lednu uvalila na hrubé příjmy ze sázek daň 30 procent. Evropský soud navíc loni rozhodl, že OPAP musí být napříště mnohem přísněji regulována, a letos by tento verdikt měl potvrdit řecký soud.