Šmejcově řecké investici se nedaří. Zisk OPAP klesl o 61 procent

Akcie OPAP v posledních dvou letech

Akcie OPAP v posledních dvou letech Zdroj: Yahoo Finance

Řecký sázkový monopol OPAP vydělal ve třetím čtvrtletí 44,4 milionu eur (1,2 miliardy korun). Oproti stejnému období loni je to pokles o 61 procent, nicméně analytici čekali, že výsledek bude ještě horší. Pro řeckou firmu to jsou první čtvrtletní hospodářské výsledky od chvíle, kdy nad ní minulý měsíc převzala kontrolu česko-řecká investiční skupina Emma Delta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že čistý zisk za tři měsíce do konce září meziročně klesne o více než dvě třetiny na 37,5 milionu eur (zhruba miliarda korun).

Společnost ve stejném období loni vydělala přes 113 milionů eur. Letošní výsledky nepříznivě ovlivňují nové daně, ale také například pokles sázek v Řecku, jehož ekonomika je už šest let v recesi.

Tržby se zvýšily o 0,7 procenta na 897,6 milionu eur (24,5 miliardy korun). Je to první čtvrtletní nárůst za tři roky a zároveň podstatně lepší výsledek, než činily odhady analytiků. Ti počítali s poklesem tržeb o zhruba šest procent. Odhady překonal i takzvaný hrubý zisk z hazardu, což jsou vklady po odečtu výher, ale před zdaněním. Atény na tento zisk na začátku roku uvalily daň 30 procent. Firmě OPAP tento zisk ve čtvrtletí vzrostl o 0,5 procenta.

Společnost zároveň zveřejnila výsledky za prvních devět měsíců roku. Čistý zisk jí meziročně klesl o 70 procent na 111,7 miliardy eur a tržby o více než desetinu na 2,64 miliardy eur.

Akcie OPAP v posledních dvou letechAkcie OPAP v posledních dvou letechAkcie OPAP v posledních dvou letech | Yahoo Finance

OPAP je jednou z největších evropských sázkových firem, které mají akcie na burze. Od řecké vlády má monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů.

Skupina Emma Delta, kterou vede český investor Jiří Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem, dokončila převzetí kontrolního podílu ve společnosti OPAP letos v říjnu. Za třetinový podíl zaplatila 652 milionů eur. Prodej tohoto podílu byl prvním případem privatizace, kterou po Řecku požaduje v rámci dohody o finanční pomoci Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Společnost hodlá do konce příštího roku zavést nové stírací losy a videoloterii.