Šmejcovu sázkovému byznysu v Řecku klesly zisky kvůli uzavření bank

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Zisk a tržby řeckého sázkového monopolu OPAP ve třetím čtvrtletí výrazně klesly. Sázkovou aktivitu Řeků snížilo letní uzavření domácích bank a omezení výběru vkladů. OPAP, v němž má nepřímý podíl česká investiční skupina KKCG, také potvrdila, že připravuje kroky proti zavedení nové daně z hazardu.

Čistý zisk OPAP meziročně klesl o 8,5 procenta na 49,1 milionu eur (1,3 miliardy korun), pokles byl ale mírnější, než očekávali analytici dotázaní agenturou Reuters. Tržby se snížily o 16 procent na 901 milionů eur a nejhlubší pokles zaznamenaly prodeje stíracích losů a výnosy dvou podnikových loterií. Řecko počátkem července dočasně uzavřelo banky a uvalilo omezení na výběr vkladů. Vláda chtěla zabránit zhroucení bank v době, kdy eskalovalo napětí mezi ní a mezinárodními věřiteli.

Řecký parlament minulý týden schválil v rámci dohody s věřiteli novou daň ze sázek s platností od 1. ledna. OPAP už uvedl, že tento krok oslabí jeho tržby, a vládě tak očekávané příjmy nevynese. Podnik minulý týden uvedl, že by mohl zavedení nové daně napadnout u soudu, a dnes sdělil, že příslušné kroky oznámí v brzké době. OPAP odevzdává do státní pokladny kromě firemní daně 30 procent svých hrubých výnosů. Její celkový odvod státu loni překročil půl miliardy eur.

První velká privatizace

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedené českým podnikatelem Jiřím Šmejcem a řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizační akcí v Řecku od záchrany této zadlužené země z peněz Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2010.

Letos v dubnu pak česká investiční skupina KKCG oznámila, že zvýšila podíl ve společnosti Emma Delta na 44,7 procenta a stala se jejím největším jednotlivým investorem.