Souboj velikonočních zajíčků vyhrál Lindt

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: sparksevents.com

Švýcarská čokoládovna Lindt & Spruengli porazila ve sporu o velikonočního zajíčka svého rakouského rivala. Vídeňský soud po osmileté právní bitvě rozhodl, že zlatého zajíčka s červenou mašlí a zlatou rolničkou nesmí kopírovat další výrobce sladkostí, konkrétně tradiční vídeňská firma Hauswirth.

Lindt konkurenční firmu zažalovala kvůli tomu, že o velikonocích dodává na pulty obchodů zajíčky, kteří se od těch jejích liší jen barvou mašle a bílým zbarvením tlapek a čumáku.

Soudce došel k závěru, že spotřebitelé by mohli být podobnou zaječí nabídkou obou čokoládoven zmateni, přičemž původní ochrannou známku Evropské unie vlastní právě Lindt.

Velikonoční zajíček LindtVelikonoční zajíček Lindt | Lindt

Zajíček Lindt

Rodinná firma Hauswrith, fungující od roku 1949, s verdiktem nesouhlasí a chystá odvolání. Spolumajitel čokoládovny Peter Hauswrith argumentuje tím, že sváteční čokoládové figurky bývají běžně baleny do zlatavého obalu a figurkám zvířátek lze těžko dát výrazně odlišný tvar, než jaký mají i v přírodě.

Zajíček HauswirthZajíček Hauswirth | gonechocco.com

Zajíček Hauswirth

Hauswirth už figurku velikonočního zajíčka stáhl ze svých internetových stránek a na jeho místo vedle vánočních čokoládových postaviček umístil pouze černou zaječí siluetu s nápisem zákázán firmou Lindt & Spruengli.