Spor s Čínou o ostrovy se podepsal na poklesu japonského exportu

Výroba aut v Japonsku

Výroba aut v Japonsku Zdroj: profimedia.cz

Japonsko po třetí měsíc v řadě vykazuje deficit zahraničního obchodu. Důvodem je čínský bojkot japonského zboží kvůli sporům o skupinu ostrůvků v moři poblíž čínských břehů, uvedl server Deutsche Welle.

Japonský export se v září propadl o 10,3 procenta. Důvodem byla nejen současná hospodářská krize, ale i spor s Čínou o ostrůvky, kterým Japonci říkají Senkaku a Číňané Ťiao-jü. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy japonského ministerstva financí.

Současně o 4,1 procenta vzrostl dovoz v důsledku vyšších dodávek elektrické energie. Japonsku se proudu nedostává vzhledem k odstávce téměř všech jeho jaderných elektráren po loňské katastrofě ve Fukušimě.

Bilance zahraničního obchodu třetí nejsilnější ekonomiky světa tak podle ministerských údajů v září vykázala deficit 558,6 miliard jenů (5,5 miliard eur). V měsíci září se přitom bilance propadla do deficitu od roku 1979 vůbec poprvé. Například loni v září Japonsko obchodovalo s přebytkem 288,8 miliard jenů.

Automobilový průmysl trpí

Čína, která je nejvýznamnějším japonským obchodním partnerem, odebrala o 14,1 procenta zboží méně. Již několik měsíců se vleče spor mezi oběma státy o malé neobydlené souostroví ve Východočínském moři. V září demonstrovaly desetitisíce Číňanů proti japonské snaze ostrůvky získat, demonstranti volali po bojkotu japonského zboží.

Významní japonští výrobci aut jako Toyota, Honda a Nissan už kvůli nezájmu Číňanů o japonské výrobky a následnému poklesu jejich prodeje výrazně omezili výrobu ve svých čínských závodech.

Vývoz do USA, které jsou druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem Japonska, vzhledem k poklesu vývozu aut vzrostl pouze o 0,9 procenta. Nejvíce s 21,1 procenta vzrostl export do zemí Evropské unie.

Nová čísla prohlubují panující obavy, že japonská ekonomika sklouzává do recese.