Stát chce zabránit předzásobování cigaretami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Stát už nehodlá tolerovat, že mu utíkají stamiliony korun na spotřební dani za tabákové výrobky vždy poté, co zvýší jejich cenu. Ministerstvo financí proto chystá novelu zákona o spotřebních daních, podle níž by se výrobky se starou tabákovou nálepkou mohly prodávat pouze tři měsíce po zvýšení daně. Změnu chce stihnout do podzimu, kdy zřejmě cigarety opět podraží.

Dosud totiž vždy po ohlášeném nárůstu spotřební daně a cen cigaret většina obchodníků nakoupila velké množství cigaret za starou nižší cenu dopředu. Po zdražení pak řadu měsíců prodávali ze starých zásob, takže stát i přes vyšší daň vybral stejně nebo méně. Loni tak i proto přišlo do státní pokladny na tabákové spotřební dani o 200 milionů korun méně než před rokem.

„Hranice tří měsíců byla stanovena vzhledem k nutnosti vyprodat zásoby se,starou‘ cenou. Nyní doprodej probíhá po delší dobu,“ řekl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Například na Slovensku je lhůta pro doprodej jen měsíční.

Tabakový průmysl: Účinná regulace bude přínosem

Tabákové firmy jsou s novým omezením smířeny. „Domníváme se, že účinná regulace předzásobení bude přínosem jak pro výši a předvídatelnost příjmů státního rozpočtu, tak pro stabilitu celého trhu s tabákovými výrobky,“ uvedl člen představenstva Philip Morris ČR Martin Hlaváček. „Navrhované období chápeme jako předkládaný kompromis pro první aplikování konečného data doprodeje na českém trhu.“

Proti není ani česká pobočka Japan Tobacco International. „Jde o kompromis, na kterém se shodly všechny zúčastněné strany. Proto nepokládáme za vhodné tuto otázku ve fázi přípravy návrhu legislativy, kterou podporujeme, znovu otvírat,“ řekla deníku E15 ředitelka pro vnější vztahy české Danica Siváková.

Výběr spotřební daně loni dosáhl 46,8 miliardy korun, o rok dříve to bylo 47 miliard. Cena cigaret se zvýšila i letos, ale méně než před rokem, zhruba o korunu až dvě na krabičku. Další zdražení ale stát chystá. Česko se totiž zavázalo dodržet směrnici EU, podle níž musí spotřební daň na tisíc kusů cigaret činit nejméně 90 eur. Po podzimním oslabení koruny se ale zvýšení o korunu až dvě ukázalo jako nedostatečné.

Ministerstvo financí sice ještě loni v září navrhlo zvýšit cenu krabičky cigaret od letošního Nového roku v průměru o tři až čtyři koruny. Návrh ale nebyl přijat kvůli rozpuštění sněmovny. Rezort tak současně s regulací předzásobení připravil i opětovný návrh na vyšší cenu krabičky cigaret právě o tři až čtyři koruny, který je nyní v připomínkovém řízení.