Stát udělil první licenci zahraniční sázkové společnosti

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis Zdroj: E15

sázky, sázení, sázkové kanceláře
herní průmysl, sázky, sázení, zábavní průmysl
Prostory v nové budově Tipsportu v Berouně, kterou si firma pořídila na jaře 2016
Sazka ilustrační a archivní fotky
Sazka a její trezor
7
Fotogalerie

Snaha státu přimět zahraniční online sázkové kanceláře zlegalizovat jejich působní v Česku přinesla první ovoce. Ministerstvo financí na základě nových zákonů o hazardu platných od Nového roku udělila první licenci firmě mimo Českou republiku. Získala ji společnost PokerStars. Tuzemským sázkovým firmám se ale příliš nelíbí, že zahraniční firma získala licenci dříve než ony.

V blízké budoucnosti by mohl stát udělit další licence. „V současné době vedeme přes dvacet řízení, žádná žádost ale nebyla kompletní, aby byla licence udělena,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Podle dostupných informací z trhu jsou mezi nimi velcí hráči jako bet365, unibet či bet-at-home. Naplňují se tak podzimní odhady o tom, že o české licence bude nakonec mezi zahraničními firmami velký zájem.

Podmínkou pro získání licence je přitom vypnutí či přerušení provozu zahraničních sázkových stránek provozovaných dosud v češtině z Kypru či Gibraltaru, což mimo jiné znamenalo, že jejich provozovatelé dosud v Česku neplatili daně. PokerStars a některé další firmy tak skutečně poslední loňský den učinili.

„Abychom splnili podmínky zavedení místní licence, PokerStars dočasně pozastavuje hry o reálné peníze pro hráče z Česka, a to od 1. Ledna 2017,“ uvedla firma na webových stránkách. „Jsme přesvědčení, že naše značky velmi brzy získají licenci a bude jim umožněno fungovat,“ dodala.

Na nové licence ale stále čekají tuzemské firmy, které by rády stejně jako PokerStars a další spustily na internetu třeba právě kasino. „Sazka respektuje rozhodnutí MF udělit licenci k provozování internetových her společnosti PokerStars. Předpokládali jsme ale, že licence získají ve stejnou chvíli i dosud legální firmy na českém trhu, jakou Sazka s šedesáti letou tradicí rozhodně je," uvedl mluvčí firmy Václav Friedmann.

„Vzhledem k tomu, že od začátku tohoto roku stále čekáme na udělení licence pro zavedené hry jakými jsou Sportka, Šťastných 10, Eurojackpot, které jsou populární u miliónů zákazníků, předpokládáme, že získáme povolení k provozování loterních her na internetu v nejbližších dnech," dodal.

Vývoj na trhu přivítala i tuzemská sázková jednička Tipsport. "Jsme rádi, že ministerstvo dnes potvrdilo, že bude plně dodržovat novou legislativu a požadovat po nelegálech vyplacení účtů sázejících a jejich novou, přísnější registraci dle platného zákona. To považujeme za zásadní věc," uvedl mluvčí firmy Václav Sochor.

"Fakt, že jako první obdržela licenci zahraniční firma Pokerstars, nás samozřejmě netěší. Víme ale, že důvody jsou v prvé řadě v rozdílné administrativní náročnosti licenčního řízení – povolit karetní hru je prostě jednodušší," podotkl.

Většina nelegálních webů přerušila provoz

Podle ministerstva financí existovalo na konci roku 55 sázkových webů v češtině, které neměly – na rozdíl od Tipsportu, Fortuny či Sazky – tuzemskou licenci. Nové zákony o hazardu by jim měly činnost v dosavadní podobě znemožnit.

Z dotyčného množství webů tak kvůli snaze licenci získat svůj provoz přerušilo na začátku roku dvacet, dalších devatenáct tak učinilo až posléze po upozornění ministerstva financí. Jedenáct ale vůbec nereagovalo a hrozí jim zahájení správního řízení. Stát zatím zahájil jedno – s firmou provozující on-line loterii Lottoland.