Stát zrušil takzvané polopřevody vozidel

Autobazar

Autobazar Zdroj: Siebert Martin/Euro

Odhlášení automobilu původním majitelem a přihlášení jeho novým vlastníkem se bude napříště dít v jediném okamžiku a při jediné návštěvě registru vozidel. Novinku přinesla novela zákona z dílny ministerstva dopravy.

Úřad si od nové úpravy slibuje mimo jiné vymýcení případů, kdy se majitel nechal z registru vozidel vymazat, aniž by se o automobil hlásil někdo další. Pro takový stav se vžil termín polopřevod. Není přitom jasné, kdo je za vůz a jeho provoz v polopřevodu zodpovědný.

„Docházelo například k situacím, kdy na sebe nový vlastník auto nepřepsal nebo naopak bylo vozidlo zaregistrováno na nového vlastníka bez jeho vědomí. To způsobovalo nemalé problémy zejména v případech, kdy nový vlastník porušoval právní předpisy,“ zdůraznil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Od letošního ledna musejí prodávající a kupující zajít na úřad společně, popřípadě pro přepis automobilu někoho zmocnit. Na vyřešení stávajících polopřevodů mají majitelé šest měsíců času, pak vozy úředně zaniknou. Novelu kritizují provozovatelé autobazarů. Podle nich je novinka zatíží další administrativou a přivodí krachy.