Švédové vydělávají na máselné patálii sousedních Norů

Máslo

Máslo

Bohaté Norsko má problém a sousední Švédsko v tom vidí svou příležitost. Tak vypadá máslová krize na severu Evropy. Švédský portál The Local dnes informoval o podnikavosti domácích, kteří bez rozpaků využívají nedostatku tohoto mléčného produktu u svých sousedů. Důkazem toho jsou drobné – a zatím vysoce prosperující – nově zavedené živnosti Švédů.

Akutní nedostatek másla v Norsku je tak vážný, že norská vláda razantně snížila vysoká dovozní cla a výkupní kvóty na tuto komoditu. Švédové tak ucítili možnost snadného výdělku a máslo nabízejí za i na norské poměry přemrštěné ceny. Na švédských inzertních serverech se objevují i tak bizarní nabídky, jako třeba výměna másla za „dobrou kytaru“. Prodávající s označením Smörmannen, v překladu máslový muž, by prý v krajním případě kytaru nežádal, stačilo by mu „jen“ pár tisíc korun.

Najdou se ale i seriózní prodejci. Pod švédskými nabídkami se prohýbá norský prodejní web Finn.no. „Firma zaznamenala velké množství Švédů, kteří chtějí na norské máselné bídě vydělat pár korun,“ potvrdila mluvčí portálu Lene Kallumová. Za uplynulý týden zaregistroval server Finn.no téměř 125 tisíc dotazů na smör, tedy máslo.

Počet inzerujících, kteří slibují, že své sousedy vytáhnou před Vánocemi z bryndy, se pohybuje kolem 400. I zde se ale najdou recesisté. Jistý prodejce například nabízí tři neotevřená balení másla plus jedno napůl snědené za 12 tisíc norských korun, což je přes 39 tisíc korun českých.

Dalším příživníkem, který se snaží na dané situaci vydělat, je švédský bulvár. List Aftonbladet vyslal do Osla svého vyslance, který v centru metropole zdarma rozdal 60 balení másla. Setkal se ale většinou s kladnou odezvou. U některých pamětníků vyvolala tato akce vzpomínky na švédskou výpomoc během německé okupace za druhé světové války.