Švýcarský Emil Frey může převzít českou distribuci značek Fiat, Alfa Romeo a Jeep, rozhodl regulátor

Emil Frey převezme distribuci značek FCA v Česku a dalších zemích

Emil Frey převezme distribuci značek FCA v Česku a dalších zemích Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise schválila akvizici distribuční sítě vozidel italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) v Česku, Maďarsku a na Slovensku švýcarskou společností Emil Frey Group. Dceřiné společnosti FCA vedle distribuce aut zajišťují příslušenství a náhradní díly i poprodejní podporu. Evropská komise došla k závěru, že fúze nenaruší hospodářskou soutěž. Výrobce vozů FCA spadá do automobilové skupiny Stellantis.

Emil Frey Group je švýcarská soukromá rodinná firma, která v automobilovém průmyslu působí více než 90 let. Na českém trhu je od roku 1993 a dosud prodávala značky Subaru, Suzuki, Kia, Toyota, od roku 2016 i Citroën a Peugeot a v roce 2019 se stala i dovozcem vozů Opel.

V dubnu se firma dohodla se skupinou Stellantis na převzetí distribuce značek Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional a Jeep v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Dohoda navazuje na loňskou fúzi automobilek PSA a FCA, z níž vzešla skupina Stellantis, čtvrtý největší výrobce aut na světě. Ten v současnosti vyrábí ve 30 zemích a má obchodní zastoupení na 130 trzích po celém světě. Fúze dala dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

Po uzavření transakce bude skupina Emil Frey Group dovážet celkem devět značek Stellantis do Česka a na Slovensko a osm značek Stellantis do Maďarska. Převezme odpovědnost za všechny středoevropské a východoevropské aktivity FCA v Maďarsku, České republice a na Slovensku, včetně zaměstnanců. Převedeny budou i všechny stávající smlouvy s koncesionáři.