Synot hrozí přesunem na internet do ciziny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: synottip.cz

Společnost Synot, pod niž patří jedna z největších tuzemských sázkových kanceláří Synot Tip, hrozí přesunem většiny svých her na zahraniční webové stránky. Důvodem jsou další legislativní návrhy spočívající ve vyšším zdanění loterií a obecně hazardu a obava, že stát bude chtít zdanění a další poplatky zvýšit tak, že se podnikání v Česku v loterijním oboru nevyplatí. V rozhovoru pro deník E15 to řekl spoluzakladatel holdingu Synot Ivo Valenta.

Přesun na zahraniční weby by mimo jiné znamenal, že by stát přišel o stamilionové částky, které Synot odvádí na daních a odvodech na veřejně prospěšné účely. Současné české zákony totiž internetové sázení provozované ze zahraničí neumějí nijak regulovat.

Součástí návrhu zákona o jednom inkasním místě, který minulý týden prošel prvním čtením ve sněmovně, je i část týkající se loterií. Ta mimo jiné zavádí jednotné odvody z loterií 20 procent, které budou směrovány přímo do státního rozpočtu a o jejich využití už nebudou rozhodovat loterijní firmy jako dosud. Novela zároveň ruší osvobození loterijních firem od daně z příjmů z činnosti souvisejících s loteriemi.

Změna by měla přinést do veřejných rozpočtů téměř 7,2 miliardy korun, z toho devět desetin tvoří výnosy z odvodu. Šéf rozpočtového výboru sněmovny a zpravodaj návrhu zákona Pavel Suchánek (ODS) míní, že navrhované zavedení loterijní daně nebude důvodem k tomu, aby firmy provozující loterie a obecně hazardní hry přesouvaly svou činnost na zahraniční weby.

„Kdyby to zdanění bylo vyšší, například na vybrané druhy loterií, tak by je to ale zřejmě donutilo odejít,“ řekl deníku E15 Suchánek. Toho mrzí, že neprošel zákon o zdanění nelegálního internetového sázení. „Měli bychom se k tomu rychle vrátit,“ dodal.

Na rozdíl od Synotu o přesunu na internet neuvažují členové Unie herního průmyslu ČR, kteří provozují téměř výhradně hrací automaty a videoterminály. „Firmy herního průmyslu něco takového, jako říká Ivo Valenta, neplánují,“ řekl sekretář unie Andrej Čírtek.