Tiger Woods stále ovlivňuje sledovanost golfu

Tiger Woods

Tiger Woods Zdroj: reuters

Golfový průmysl se učí fungovat bez Tigera Woodse. Jak ukázala uplynulá sezona, sledovanost i návštěvnost jsou stále do velké míry vázány právě na jeho účast. Posledních 18 let platilo, že golf rovná se Tiger Woods. Nejlepší hráč světa vytvářel golfový byznys a díky němu jsou dnes odměny na turnajích v řádech milionů dolarů. „Když jsem v roce 1991 nastoupil na profesionální okruh, hrálo se o milion dolarů a první místo bylo odměněno částkou 180 tisíc,“ uvedl americký golfista Phil Mickelson.

„Ani by mě nenapadlo, že o 20 let později bude brát vítěz turnaje milion dolarů. A to týden co týden. Byl to Tiger, kdo tohle způsobil,“ přiznal Mickelson. Woods hýbal rovněž cenou vstupenek i sledovaností turnajů. Jakmile chyběl, zájem opadl. Skoro všechny důležité turnaje v loňské sezoně Woods vynechal kvůli zranění a množí se informace o tom, že se blíží konec jeho úspěšné kariéry. Bývalé jedničce bude 40 let. Přestože je Woods stále schopen vyhrávat turnaje, vinou zdravotních potíží jich vynechává stále více. Kromě bolesti operovaného kolene má problémy i se zády.

Podle šéfa okruhu PGA Tima Finchema už ale není golfový průmysl na Woodsovi tak závislý jako před pěti lety. „Byl bych samozřejmě raději, kdyby hrál, ale i bez něj se máme na co dívat. Když nebude hrát, alespoň budou mít příležitost další hráči, z nichž mohou vyrůst hvězdy,“ uvedl Finchem.

Průměrná sledovanost turnaje Masters (jeden hrací den ze čtyř)
Rok a Woodsovo umístění miliony diváků
1997 - 1. 15,8
2001 - 1. 14,6
2013 - 4. 11,4
2012 - 40. 9
2014 - neúčastnil se 8,6

Pramen nielsen.com

Jenže až na turnaj PGA Championships, kde sledovanost i bez Woodse vzrostla, všechny důležité turnaje jeho absencí přišly o diváky. Dubnové Masters, nejsledovanější turnaj, hlásilo minus 24 procent, turnaj Players Championship, kde měl Woods obhajovat triumf, přišel oproti předchozímu roku o polovinu televizních diváků. A stejnou ztrátu registrovalo také US Open.
Absence bývalé světové jedničky zahýbala rovněž cenou vstupenek. Jen několik hodin poté, co Woods oznámil, že ze zdravotních důvodů Masters vynechá, snížily se ceny vstupenek na specializovaných serverech o 20 procent.

Nadcházející sezona bude pro PGA Tour rozhodující. Většina smluv s partnery i televizními stanicemi je uzavřena do roku 2016, a tak se bude jednat o jejich prodloužení. Woods však stále neoznámil, na jakém turnaji novou sezonu zahájí.