Tipsportu loni mírně klesl zisk na 360 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Martin Sterba

Jedničce na tuzemském trhu kurzového sázení, společnosti Tipsport, loni na českém trhu mírně klesl zisk na 360 milionů korun. V rozhovoru pro E15 to řekl generální ředitel firmy Petr Knybel. Zisk Tipsportu v Česku dosáhl předloni asi 373 milionů korun. Důvodem jsou rostoucí náklady firmy.

„Vše se zdražuje, energie, pohonné hmoty, pracovní síla, a proto nám mírně poklesl i zisk,“ uvedl Knybel.

Na pokles zisku ale neměl podle něj vliv rozjezd číselné loterie Tipšestka, kterou firma spustila loni v červenci, o týden dříve než konkurenční Fortuna obdobnou hru Fortuna Loto. Obě hry se staly konkurencí populární Sportky od tehdejší a nyní zkrachovalé akciové společnosti Sazka, která měla na číselné loterie půlstoletí trvající monopol. „U Tipšestky jsme za loňský rok v malém zisku na úrovni jednotek milionů korun,“ podotkl Knybel. Zisku loterie dosáhla i přesto, že nedosáhla plánovaných šest až osm procent na trhu a její podíl se stabilizoval zhruba kolem procenta.

Na Tipšestce firma podle Knybela neprodělává, protože celou loterii spustila jako velmi nízkonákladový projekt. Tipsport tak například na rozdíl od Fortuny na rozjezd Tipšestky nepřijal téměř žádné nové zaměstnance, nezřizoval kvůli ní nové pobočky a využil také nižší množství terminálů než má konkurence.

Pro letošní rok Tipsport očekával původně zisk z Tipšestky vyšší. Tyto plány však narušila výplata na Tipšestku výjimečně vysoké, desetimilionové výhry v letošním dubnu, na jejíž výši měl hlavní vliv zisk jackpotu a tehdejší pětimilionová prémie. „Věříme, že v zisku budeme i letos, i když bude zřejmě nižší než loni,“ dodal ředitel.

Jak již dříve uvedl server Týden.cz, Tipsport loni na sázkách vybral 8,4 miliardy korun, tedy o pětinu více než o rok dříve. Hrubé výhry, tedy rozdíl mezi tržbami a vyplacenými výhrami, loni dosáhly 1,6 miliardy korun, což znamená meziročně nárůst o zhruba sedm procent.

Rozhovor s Petrem Knybelem čtětě v E15 příští týden.